Õszi ízek a Magyar Konyhában
sponsored links
Igazi õszi ízekben pompázik a Magyar Konyha októberi száma! Ahogy sok mûvésznek is az õsz ad különös ihletet, töltést, így van ez a gasztronómiában is. Szakácsok, termelõk, gomba és bogyó-gyûjtõk, szõlészek-borászok slágeridõszaka ez, de az ínyencek, a gyakori étteremlátogatók is türelmetlenül várják az év egyik leggazdagabb, legizgalmasabb évszakát.
Fókuszban az õsz két slágere a gomba és a szilva. Milyen gomba okozta VII. Kelemen pápa és III. Károly magyar király halálát? Hány mérgezõ és hány ehetõ gombafajta van? Hol lehet gombára vadászni? Salamon Csaba megoszt mindent, amit eddig tudni akartál a gombákról, plusz érdekes-izgalmas róka- és császárgombás, valamint vargányás recepteket találsz. Ide kapcsolódik Saly Noémi spájz rovata is: megtudhatjátok, hogyan lehet eltenni a rizikegombát télire.
Kevesen foglalkoznak, írnak manaság a pincérekrõl. Mostanság divat sztárolni a legnagyobb séfeket, pedig még a leghíresebb szakácsok is gyakran hangoztatják: a vendéglátás csapatmunka, ebben pedig oroszlánrésze van a pincéreknek is. Cuki, a fröccsmester 33 éve van a szakmában. Az õ életútján keresztül sok mindent megérthetünk ebbõl a szakmából.
Aztán itt a szilva az egyik legegészségesebb õszi gyümölcsünk. A magyar szilvalekvárnak pedig nincs párja! Panyolán sajátos matematikán nõnek fel a gyerekek: egy mázsa lekvárhoz négy mázsa szilva kell, egy mázsa szilvából nyolcvan liter ...