Õszi zabkása
sponsored links
Az a jó a kása reggelikben, hogy mindig az adott évszaknak megfelelõ gyümölcsökkel lehet változatossá, különlegessé tenni. A zabkásában pedig az a nagyszerû dolog, hogy gyorsabban elkészül, mint egy kevésbé értékes étel, a tejbegríz. Persze ez utóbbit sem vetem meg, mint már korábban kiderült, készítettem már én is tejbegrízt. Most azonban maradjunk a zabkásánál.
Abban a paleo és vegán étkûek is egyet értenek, hogy a zabpehely jó a testnek. Magas vérnyomástól vagy cukorbetegségben szenvedõknek ajánlott minél gyakrabban fogyasztani. Addig teljesen értékes táplálék, míg nem adunk hozzá plusz cukrot, vagy nem keverjük édes müzlihez, netalán gyümölcsjoghurthoz.
Talán kevesen tudják, hogy nem csak remek reggeli alapanyag, de sûrítéshez is sokkal egészségesebb, mint a krumpli, a keményítõ vagy a fehér liszt. Másik nagy elõnye, hogy nem ragad le, könnyû az edényt elmosni utána. Ha bármilyen szószt vagy masszát készítünk és túl híg, folyós lett, a zabpehely ezt a gondunkat is könnyedén megoldja. Õrölt formában a szószhoz keverve, a masszában pedig egész zabpelyhek segítenek a nedvesség felszívásában. Ahogy a receptjeimbõl is kitûnik, egészséges tojáshelyettesítõ szinte mindenféle ételhez. Palacsinta, gofri, fasírt - mindegyik esetében alapanyagként használható a zabpehely.
Mégis a legegyszerûbb étel vele a zabkása.
Már van néhány zabkása receptem a blogon. A következõ is a sorozatba kerül. Ezekbõl is látszik, mennyire változatos reggeliket készíthetünk.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 adag zabpehely (pl. 2 marék) ...