Õszi sült zöldségek
sponsored links
Talán a leggyakrabban sült zöldségek készülnek a sütõnkben. Nagyon praktikus fogás, hiszen amikor ráérünk, akkor elõ tudjuk készíteni a zöldségeket (tisztítás, darabolás) majd dobozolva hûtõben több napig várhatnak arra, hogy sütõbe kerüljenek. A hagyma és citrom kivételével ebben is a karfiol, kelbimbó, répa eltartható pár napig feldarabolva jól záródó dobozban, vagy zacskóban. Esténként nincs más hátra, mint sütõpapírra szórni, meglocsolni olívaolajjal, sóval és némi zöldfûszerrel. Aztán jöhetnek rá az extrák: sült vagy fõtt gesztenye, pirított sós mandula vagy éppen pesztó (legyen az klasszikus vagy petrezselyembõl készült).
Hozzávalók:
2 kisebb répa
1/2 kg. kelbimbó
1/2 karfiol
3 lilahagyma
2 kezeletlen citrom
só
olívaolaj
szárított zöldfûszerek (nálam éppen petrezselyem és kakukkfû)
1/2 tk. zellermag
1-2 marék sült gesztenye (vagy fõtt)
1-2 marék pirított sós mandula
1 ek. pesztó+2 ek. olívaolaj
A sütõt elõmelegítem 200 fokra (légkeveréses). A megtisztított és feldarabolt zöldségeket és citromot sütõpapírral bélelt tepsibe teszem. Meglocsolom olívaolajjal, sózom, szórok rá fûszereket (petrezselyem, kakukkfû és zellermag). Jól összekeverem majd nagyjából fél órára sütõbe teszem. A végén még pluszban érdemes grillezni is pár percet, ha nem pirultak meg, vagy ami elõbb barnul azt érdemes elõbb kivenni.
Végül adok hozzá gesztenyét, sós mandulát és meglocsolom az olajjal kikevert pesztóval (lehet az házi klassikus pesztó vagy petrezselyempesztó)
Magában is fennséges ebéd vagy vacsora, de akár kínálhatunk mellé pirítóst, amit megkentünk hummusszal vagy vajjal/krémsajttal.