Õszi gasztrotúra az Adrián - I. rész: Olívaszüret

2012-11-05

sponsored links

kep

Ha valaki nem akarja tudomásul venni, hogy tényleg vége a nyárnak, még van egy lehetõsége: elindul dél felé. Én ezt tettem múlt héten, és nem is kellett túl messzire mennem ahhoz, hogy ismét pólóban és rövidnadrágban rohangálhassak, és még egy kicsit úszhassak is a tengerben. Úti célom egy kevésbé ismert dalmát sziget, Solta volt, ami Braè nyugati szomszédja, és bár Splitbõl ugyanolyan könnyen elérhetõ, mint ez az utóbbi, valamiért mégis sokkal kevesebben hallottak róla.

Látogatásom persze nem pusztán egy öncélú élvhajhászás volt (sosem tennék ilyet, ismertek), komoly szándékkal érkeztem a szigetre: ilyenkor, október végén-november elején indul az olívabogyók szürete, és ezt mindenképpen látni akartam. 

Azt, hogy az olajfán fityegõ kis zöld bogyókból lesz az olívaolaj, mindenki tudja. De hogy milyen utat jár be egyik legõsibb kultúrnövényünk termése, mire minden kilójából kisajtolják azt a kb. egy-másfél deci szûzolajat, azzal már jóval kevesebben vannak tisztában.

A folyamat, ahogy az sok más termény esetében is, itt is két jól elkülöníthetõ fázisból áll: szüretbõl és feldolgozásból. Az olajbogyó szürete egy közepesen fárasztó, cserébe viszont nagyon szórakoztató dolog. Az összes ember, akivel találkoztam a szedés során, folyton nevetgélt, jókedvû volt, mindenkin látszott, hogy élvezi, ahogy ezek között a szép fák között töltheti az ...


Folytats a blogon ... szarnyasizvadasz.blog.hu/2012/11/05/o...

sponsored links

Keres?s