Õsi magyar étel: csilis bab

2012-11-10

sponsored links

Most látom csak, hogy megint hiánypótló bejegyzés következik.

Egy régi karácsonyon, amikor Szent-estedélelõttjén a a diós és mákos kalácsok sütése és a vacsora elkészítése közben megszólalt a család, hogy ez mind nagyon szép, hogy a vacsora készül, meg a kalácsok és a sütemények is szépen gyarapodnak, de mi lesz az ebéd?
Hmmm, hát errõl bizony jócskán elfelejtkeztem, hogy itt még nekem ebédet is szervírozni kell.
Atyaég, mi legyen az?
Nos hát, ekkor jött el a csilis-bab ideje. Darált hús, babkonzerv, kukorica konzerv, Knorr csilis bab por, hántolt árpa és pikk-pakk fél óra múlva kész is volt az ebéd. Mikor sereglettek családom tagjai kifelé a Készen van az ebéd! hívó szóra kérdezgették, hogy mi lesz az ebéd, sejtelmesen csak annyit mondtam, õsi magyar étel lesz az ebéd.
Nálunk aztán ettõl kezdve a csilis-bab csak az õsi magyar étel névre hallgat. Gondolom a mexikóiak sírva fakadnának, ha tudnák, hogy mi, mit titulálunk csilis babnak.
Bizonyára van a csilis babnak autentikusabb változata, a saját készítésû chili, a hosszas és gondos elõkészítés után a remekbe illõ mexikói ízek kavalkádja, de hát szégyen, nem szégyen, nekem a csilis bab ez a konzervbõl és zacskóból készült, megszokott ízû étel.

1/2 kg darált hús ( ha lehet, akkor marhahús)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
egy evõkanál, jó merítés, fagyos disznózsír
két csipet só
két tekerés õrölt bors

1 dl hántolt árpa sós vízben megfõzve  ...

Folytats a blogon ... konyhaikezdetek.blogspot.com/2012/11/...

sponsored links

Keres?s