Õrült diós szelet
sponsored links
Igazából brutál ez a sütemény, de azért adtam neki õrült nevet, mert brutál mégsem szerepelhet egy recept címében :) Hiszen erre a diós csodára épp valami ilyesmi illik a leginkább. Kicsit boszorkányos a dolog, mert kavartam ezt-azt ezzel-azzal, és hát lehet, hogy túlzásnak tûnik, de eszméletlen lett. Az igaz, hogy van benne kb millió kalória, de valószínû, éppen azért ennyire finom.
Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a diós süteményeket. Ha pedig tortát szeretnénk ezzel a krémmel tölteni, duplázzuk az adagot.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 16 dkg liszt
- 5 dkg õrölt mandula (de lehet diót is)
- 21 dkg cukor
- 7 tojás
- fél teáskanál szódabikarbóna
A diós krémhez:
- 25 dkg sütõmargarin (Ráma)
- 20 dkg dió
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor + 6 evõkanál
- 10 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- 4 dl tej
- 8 evõkanál liszt
- 1 teáskanál rumaroma
Elkészítése:
- A piskótához a tojásfehérjét majdnem kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, és együtt kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, végül pedig a szódabikarbónával, meg a mandulával elkevert lisztet.
- A masszát egy 36x25-ös méretû, sütõpapírral bélelt téglalap alakú tepsibe simítjuk (én az állítható keretemet ilyenre állítottam, természetesen lehet másképp is az arány), és 180 fokos sütõben tûpróbáig sütjük. Ezután a sütõbõl kivesszük, és hûlni hagyjuk, majd a keretet eltávolítjuk.
- Miközben hûl a piskóta, elkészítjük a krémet: egy edényben 6 evõkanál cukrot világos színûre karamellizálunk. Hozzáadunk 3 evõkanál forró vizet, majd amikor a karamell elolvadt, beleszórjuk az õrölt diót. Megkavargatjuk, hogy egy picit karamellizálódjon, majd hozzáadjuk a margarint, és a cukrot. Miután minden szépen összeolvadt, beletesszük az 5 tojássárgáját, és lassú tüzön kavargatjuk egy keveset, amíg a krém szépen besûrûsödik. Félrevesszük, és hûlni hagyjuk.
- Egy másik edényben a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel, és fõni tesszük. Kavargatjuk, amíg sûrû pépet kapunk. Szintén kihûtjük.
- A vajat kikavarjuk pocukorral, majd miután a lisztes pép kihûlt hozzákavarjuk.
- Amikor a diós krém is teljesen kihûlt, a vajas-pépes masszát belekavarjuk.
- Kb 1,5 dl hideg vízzel összekavarjuk a rumaromát, és ezzel meglocsoljuk a kihûlt piskótát.
- Csillagcsüves zsákba kanalazzuk a diós krémet, és tetszés szerint rózsákat nyomunk a piskótára. Citromfûvel, dióbéllel díszíthetjük, négyzetekre vágva tálaljuk.