Óvók
sponsored links
Minden szülõ életében eljön egyszer az a nap, amikor gyermekét bölcsödébe, óvodába kerülésekor olyan emberekre hagyja, akikrõl tulajdonképpen nem tud semmit, ha durván akarok fogalmazni szinte teljesen idegenek számára. Aki már megélte a fentieket, minden bizonnyal ismeri ezt a semmihez sem hasonlítható, furcsa érzést. Aztán persze, ahogy telnek - múlnak a napok, hetek, hónapok, ezek a kezdetben ?idegeneknek? számító emberek egyszer csak észrevétlenül szerves részei lesznek a család életének. Hol az esti vacsoránál, hol a fürdésnél kerül róluk szó, hol egy kirándulás során vagy éppen egy otthoni rajzolás közben jutnak eszünkbe valamirõl. Ismerik, értik és átérzik a problémáinkat, velünk aggódnak, ha éppen aggódásra van ok, velünk örülnek, ha valami olyan büszkeségre okot adó dolog történik, ami bizony az õ érdemük is. Az õ munkájuk tehát élethivatás. Azt gondolom, sokkal nagyobb felelõsség van rajuk, mint egy gyárigazgatón, egy felsõvezetõn, vagy éppen egy politikuson, hiszen õk (is) nevelik gyermekeinket, tõlük is függ, rajtuk is múlik, milyen lesz, hogyan boldogul majd az életben az, aki számunkra mindennél fontosabb. Találó rájuk a szó: Óvók?
Bevallom mi nagyon szerencsésnek gondoljuk magunkat, hiszen két áldott jó(fej), mosolygós óvónénivel és egy ugyanilyen dadusnénivel éljük színes mindennapjainkat. Mikor eljött az idei nyári szünet elõtti utolsó nap, nem volt kérdés, hogy Lucával egyesítve erõinket valami kézzel készült finomsággal köszönjük meg nekik az elsõ ovis évet és sajnos búcsúzzunk el egyiküktõl?
Levendulás keksz by Limara
Hozzávalók:
200 g finomliszt
100 g õrölt mandula
70 g porcukor
200 g vaj
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál szárított levendula
1 tojás sárgája
A lisztet, a mandulalisztet, a sót, a porcukrot, a levendulát és a vajat a késes betétû robotgépbe mérjük, majd morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és azzal is alaposan elkeverjük.
A tésztát egy fóliába csomagoljuk, majd pár órára, de lehet egy-két napra is, hûtõbe tesszük.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 170 C-os elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük.
Dupla adagot sütöttem és a következõ adagba nem tettem mandulát, hanem annyival megnöveltem a liszt súlyát.