Óriás csokis keksz (chocolate chip cookie)

2017-03-23

sponsored links

Donna Hay fõzõs mûsorait mindig csorgó nyállal nézem. Azt hiszem, ha egyszer saját fõzõs mûsorom lenne, ilyet csinálnék, ez az én stílusom. Ha kell egészséges, gabonás, zöldséges, de ha úgy hozza kedvem, édes, vajas, kalóriabomba. (Tudom, hogy mértéket tartani nehezebbnek tûnik, mint szélsõségek között vergõdni, de szerintem hosszú távon kifizetõdõbb táplálkozási stratégia. Így simán beleférhetnek ilyen vaskosabb nasik.)
Na de vissza a recepthez. Donna Hay gyors változata a chocolate chip cookie-ra. A blogon már van egy recept (itt találjátok), azok kicsi kekszek lesznek, ropogósak és 36 órát hagyom állni a tésztát. Ez más jellegû: a széle, alja ropogós, a közepe puhább és egy is elég belõle a kávé, tea mellé (átmérõje kb. 10 cm). A receptet itt találjátok, az eredeti 300 g csoki helyett csak 150 g-t tettem bele, így is elég csokis lett. 22 darab lett belõle.
Hozzávalók (1 csésze 250 ml):
200 g hideg vaj
1 cs fehér cukor (175 g)
? cs barna cukor (165g)
1 tk vanília kivonat
2 ek tej
1 tojás
2 cs liszt
? tk szódabikarbóna
? tk sütõpor
pici só
150 g étcsoki
A sütõt elõmelegítettem 180 °C-ra és két sütõlemezt kibéleltem sütõfóliával.
A vajat és a cukrokat robotgéppel habosra kevertem kb. 8 perc alatt. Közben feldaraboltam a csokit és összekevertem a lisztet, sütõport, szódabikarbónát, sót.
Ezután a vajas masszába öntöttem a tejet és a tojást és még 2 percig kevertem a géppel. A vanília is ekkor jön bele.
Végül fakanállal beledolgoztam a lisztes keveréket, majd az apróra vágott csokit.
Fagylaltos kanálnyi gombócokat szedtem a sütõlemezekre: egyre 6 db-t, mert sok hely kell nekik sülés közben.

Végül kb. 14 perc alatt megsütöttem õket, amíg a szélük aranybarna nem lett. Miután kivettem még a tepsin hagytam pihenni, majd áttettem rácsra, és hagytam teljesen kihûlni. Az elején még lágy, de ahogy hûl, megkeményedik.

Folytats a blogon ... kataspajza.blogspot.com/2017/03/orias...

sponsored links

Keres?s