Óbudai szüret

2011-10-04

sponsored links


 
FOTO:FORTEPAN

A szõlõtermelés, a borkészítésévszázadokon át az óbudai kultúra alapvetõ, a helyi vendéglátás jellegét meghatározó,jelensége volt. A szõlõmûvelés pedig - akárcsak napjainkban - elképzelhetetlenvolt szüret nélkül. Milyenek lehettek a régi szüreti mulatságok? Az emlékekáltal széppé varázsolt választ megtaláljuk az Óbudai Szemle 1947-ben megjelent,következõkben olvasható, színes leírásában, ami bemutatja, hogy a szüreti napoka település határain átívelõ, vidám ünnepek, igazi kulturális események voltak.

            "[...] hajdanában azóbudai szüret ünnepi esemény és nagy öröm volt majdnem minden második házban,amikor kikészítették a mustos kádakat, hordókat, felsorakoztak a lajtosszekerek s a must édes illata terjengett szerte az egész kis városban. Még negyvenévvel ezelõtt is, boldog szép gyermekkorunkban az óbudai hegyek közöttszakadatlanul jártunk a szõlõk között, ahol így õsz idején a kékszoknyás, pirosblúzos lányok és asszonyok vagdosták szorgalmasan az érett szõlõfürtöket: akékesfekete kadarkát, oportót, a szagos otellót, a vörös dinkát, a zöld, apró,tojásalakú ...

Folytats a blogon ... obudagasztro.blogspot.com/2011/10/obu...

sponsored links

Keres?s