Írós tönkölykenyér
sponsored links
Hozzávalók:
- Az öregtésztához:
1 dl víz
2 g friss élesztõ
15 dkg tönkölyliszt
-ezeket összegyúrni, folpack fóliával letakarva állni hagyni a konyhapulton egy éjszakát (nekem most csak 5 órát pihent, reggel 8-kor összeállítottam, majd délután 1-kor kezdtem neki a kenyértészta elkészítésének).
- A kenyértésztához:
15 dkg író
2 evõkanál joghurt
az összes öregtészta
1 teáskanál ecet
1,5 teáskanál só
2 evõkanál olaj
35 dkg tönkölyliszt
- géppel bedagasztottam a tésztát, majd átpakoltam kelesztõtálba és hagytam kelni, közben 3x még átgyúrtam. Utána megformáztam a cipót (én enyhén olajozott felületen formáztam),sütõpapírra tettem egy tálcára, letakartam konyharuhával. Kb. félórát hagytam kelni, közben a sütõt egy fedeles tepsivel együtt elõmelegítettem 220 fokra. Amikor megkelt, pengével 3 vágást csináltam rajta, a tepsibe helyeztem a sütõpapír segítségével, vízzel lepermeteztem, rátettem a tepsi fedelét, és betettem a forró sütõbe. 20 perc után a tepsi fedelét levettem, majd úgy sütöttemtovább még kb. 15 percet (amíg szép pirosra nem sült. Mikor elkészült, rácsra tettem, hideg vízzel lepermeteztem és hagytam teljesen kihûlni.