Írós pogácsa
sponsored links
Állandó kérdés nap, mint nap, hogy: - Mit fõzzek, mit süssek, mit vinnél szívesen magaddal? Már kilel a hideg, amikor ezt felteszem. A lehetséges válaszok: finomat, nem tudom, rád bízom, stb....
Ma a fiam azt mondta vagy pogácsát, vagy valami édeset szeretne holnap az iskolába tízóraira.
Mivel ma kell megsütnöm, - ha csak nem szeretnék hajnalban felkelni,- így az írós pogácsa lett az ötletem, mert az még holnap is puha lesz. Persze a három napos tejfölös tönkölycipóm is friss, puha még.
Ezért az ebéd elkészítése után nekiláttam pogácsát sütni.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A szokásos, tehát az írót mikróban meglangyosítottam, belekevertem a cukrot és a friss élesztõt és letakarva 8-10 perc alatt habosra futtattam fel.
Minden egyéb mellett ezt az élesztõs keveréket is a kenyérsütõüstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit áthajtogattam, kinyújtottam kb 2,5-3 cm vékonyra és pogácsaszaggatóval kivágtam a tésztából. Kicsit az oldalát megsodorgattam a két tenyerem között és sütõpapírral bélelt tepsibe ültettem õket. Tetejüket megkentem a megmaradt tojásfehérjével és megszórtam reszelt sajttal. A konyhapulton kb. 20 percet pihentek, míg a sütõt bemelegítettem 200 fokra. Mikor már jó befûtöttem, betettem a pogácsákat és 25 perc alatt alsó-felsõ sütésen megsütöttem õket.
Ma a fiam azt mondta vagy pogácsát, vagy valami édeset szeretne holnap az iskolába tízóraira.
Mivel ma kell megsütnöm, - ha csak nem szeretnék hajnalban felkelni,- így az írós pogácsa lett az ötletem, mert az még holnap is puha lesz. Persze a három napos tejfölös tönkölycipóm is friss, puha még.
Ezért az ebéd elkészítése után nekiláttam pogácsát sütni.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiõrlésû tönkölyliszt (persze, aki nem szereti ezt, az sütheti csak sima liszttel)
- 40 dkg tönköly fehér liszt
- 10 dkg szoba hõmérsékletû vaj
- 3,5 dl író
- 2 tojássárgája
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztõ
- 1 ek citromlé
- 8-10 dkg ementáli sajt a tetejére
Elkészítése:
A szokásos, tehát az írót mikróban meglangyosítottam, belekevertem a cukrot és a friss élesztõt és letakarva 8-10 perc alatt habosra futtattam fel.
Minden egyéb mellett ezt az élesztõs keveréket is a kenyérsütõüstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit áthajtogattam, kinyújtottam kb 2,5-3 cm vékonyra és pogácsaszaggatóval kivágtam a tésztából. Kicsit az oldalát megsodorgattam a két tenyerem között és sütõpapírral bélelt tepsibe ültettem õket. Tetejüket megkentem a megmaradt tojásfehérjével és megszórtam reszelt sajttal. A konyhapulton kb. 20 percet pihentek, míg a sütõt bemelegítettem 200 fokra. Mikor már jó befûtöttem, betettem a pogácsákat és 25 perc alatt alsó-felsõ sütésen megsütöttem õket.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.