Ír szódás kenyér dióval és melasszal
sponsored links
Az eddig legjobban sikerült, legfinomabb ír kenyeremet mutatom most be. A recept az ICA szakácskönyvébõl származik, ami nem Icára, hanem az Irish Countrywomen s Associaton-re utal (vagyis az Ír Vidéki Asszonyok Szövetsége). Hasonló egy szimpla szódás kenyérhez, de a benne levõ fekete melasz kissé édeskésebb ízt, a durvára tört dió pedig izgalmas textúrát kölcsönöz a tésztának. Még az is bátran nekiállhat, aki korábban nem sütött kenyeret, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szerintem még nagyobbacska gyerekek is megsütnék! Író helyett használhatunk tejet is, melybe kevés citromlevet csepegtetünk. Férjem szerint: ,,It is like a cake - már-már olyan mint egy sütemény (a 2 evõkanál melasztól nem lesz igazán édes, de akinek ez sok lenne, kihagyhatja belõle.)
Hozzávalók egy veknihez (kb. 1 kg):
35 dkg teljes kiõrlésû liszt
5 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 tk só
2 tk szódabikarbóna
2 db tojás
1 tk olaj
2 ek fekete melasz ...