Ínyenc - juhtúrós körözött félbarna házi kovászos kenyérrel
sponsored links
Ezen a napon igen korán keltem. Van, hogy erõn felül betervezek ételeket, de ha már úgyis egész nap a konyhában vagyok, igyekszem kihasználni minden egyes percet.
Készültem kovászos kenyeret sütni, nem is egyet, hanem kettõt. Kocsonyát fõztem, amit hajnali négykor perzseléssel indítottam. Délelõtt megpendítette a férjem, hogy nem készítenék-e ebédre egy gyors csirke fajitast, ennek is eleget tettem.
Uzsonnára készült ez a kisadag körözött, "csak úgy", hogy a frissen kisült kenyeret megszegve azonnal legyen hozzá valamilyen kence.
Nálam mindig juhtúróval készül, gyermekkoromban így szoktam meg. Édesanyám szinte minden héten készített, úgyhogy korán megkedveltem a juhtúró finom, különleges ízét. Tehéntúróból is ettem már, elõször azt hittem, hogy alapanyag spórolás vagy helyettesítés, de utána kiderült, hogy gyakran tehéntúróból is készítik. Ha fordítva kóstoltam volna és szoktam volna hozzá, akkor biztosan "sok" lenne nekem a juhtúrós változat, de mivel juhtúróval ízleltem és szoktam meg, így nekem a tehéntúrós változat "kevés".
Mutattam már be "enyhe" körözöttet is, amibõl kis crostinikat készítettem. Ez most egy csöppet dúsabb változat.
A piacon vettem a házi juhtúrót, ez nagyon selymes, igazán ínyenc fõ alapanyag volt.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró (brindza vagy kézmûves)
5 dkg vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor snidling
10 db lecsöpögtetett kapribogyó összevágva ...