Így lett a virsli Bécsben frankfurti, Frankfurtban meg bécsi

2017-12-31

sponsored links





1805. október 15-e a bécsi-frankfurti virsli ?születésnapja?. Ekkor készítette el elõször egy svájci származású hentes, Johann Georg Lahner.



A mesterségét Frankfurtban tanulta, majd egy ismeretlen hölgytõl kapott 300 guldent, hogy megnyithassa elsõ hentesüzletét. Frankfurtban szigorú céhes szabályok voltak érvényben, ezért inkább Bécsben kezdett neki egy új termék kikísérletezésének. Õ kétfajta húst, marhát és disznót kevert össze, ami Frankfurtban megengedhetetlen lett volna. A darált húshoz fûszereket, sót és vizet adott, majd juhbélbe töltötte és enyhén megfüstölte. El is nevezte bécsi frankfurtinak, de a bécsiek ezt röviden csak frankfurtinak hívták. Frankfurtban viszont bécsinek, megkülönböztetve a saját, egyfajta húsból készülõ virslijüktõl.



A terméke olyan sikert aratott, hogy az elõkelõ társasági eseményeken mindig felszolgálták, sõt állítólag még II. Ferencnek is a kedvenc ételeinek egyike volt.

Lahnert annyira megbecsülték, hogy a mások által nehezen megszerezhetõ bécsi polgárjogot is megkapta. Halála után fia folytatta az üzletet, késõbb húsfeldolgozó gyárat is alapított.



Milyen virslit érdemes venni? Olvasd el ide kattintva!



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?



Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/12/30/igy-...

sponsored links

Keres?s