ÍGY GRILLEZZ PULYKÁT, TANÁCSOK ÉS RECEPTEK
sponsored links
készülnek a csodás tányérok |
Remek workshopon vettem részt a Gallicoop jóvoltából. A cég szakemberei bepácolták, meggrillezték, majd egy kis styling-al ellátták a finom falatokat, mi végignéztük, majd jól megettük.
Pár jó tanácsot és receptet megosztok most veletek, amiket magammal hoztam errõl a remek kis délutánról.
Elõször a tippeket olvashatjátok, majd jönnek a finomságos nyársak receptjei.
Harsányi Levente a grill ördöge ? |
Így grillezz pulykát!
Végre itt a grillszezon, amikor a fõzés kiléphet a konyhából. A szabadtéri sütögetés az egyik legszuperebb program. A kellemes társaságot, fejeld meg pácolt pulykahússal és könnyû, nyári vegyes salátával!
Minõségi pulykahúsból bármilyen fogást könnyen elkészíthetsz és így a grillezés is igazi élmény lehet. Remek ízeket érhetsz el egy jól kitalált és elõkészített pácolással. A Gallicoop szakemberei szerint ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény van egy-két tudnivaló, amire jó, ha figyelsz!
1. Ne pácold sokáig!
Ha túl sokáig hagyod a húst a pácban, a fehérjék elkezdenek bomlani, a rostok mállóssá válnak, és ez árt az ízeknek.
2. Vigyázz a hõmérsékletre!
A pácolt húsokat jól zárható dobozban vagy üvegtálban, lefóliázva tedd a hûtõszekrénybe, de a grillsütõre csakis langyosan pakold õket, különben a közepük nem sül át rendesen, kívül pedig könnyen megégnek. A pácolt ételt grillezés elõtt k.b. félórával vedd ki a hûtõszekrénybõl és tartsd szobahõmérsékleten.
3. Óvatosan a fûszerekkel
A hús felületére tapadt fûszereket, páclevet sütés elõtt távolítsd el, itasd fel, különben fekete kéregként sülnek rá.
4. Ennyi idõ kell a pácnak
A baromfi és szárazabb vörös húsokat sütés elõtt este, de legkésõbb aznap reggel tedd páclébe. Szebb lesz a hús színe, ha kevés barna cukrot is teszel a pácba.
5. Figyelj a szénre!
A sütést csak akkor kezdd el, ha a szén már világosszürke hamuval fedett. K.b. 20-30 percre van ahhoz szükség, hogy a faszén vagy a brikett leégjen.
+1 Minõségi alapanyagokat használj!
Így lesz igazán finom a grillezett pulyka.
A nyári hónapokban a grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság, amikor a fõzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá. A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény.
Harsányi Levente, tévés-rádiós mûsorvezetõ imád grillezni, sõt állítása szerint igazi nagymenõ ebben a mûfajban.
?Nálunk a nyár gyakorlatilag egy folyamatos grillparty, mert nagyon szeretjük a hangulatát. Ilyenkor együtt pácol és sütöget náluk a család, de persze senki nem tudja felvenni velem a versenyt. Szakácsmúltam miatt a grillezés koronázatlan királya vagyok, ezért egyértelmû, hogy mennyei falatok kerülnek ki a kezeim közül? ? újságolta a tõle megszokott humorral Harsányi Levente. ? ?Korábban többféle húst készítettem, de újabban a pulyka lett kedvencem. A pácok készítésében olykor a gyerekeim is segédkeznek, imádják a húsra önteni az általam készített fûszeres olajokat. Ennél csak azt szeretik jobban, amikor a grillrácsról leveszem, a tányérjukra teszem, és elégedett arccal falatoznak, hiszen õk is részesei voltak az elkészítésnek? ? tette hozzá a mûsorvezetõ.
Nem Harsányi Levente az egyetlen, aki a megszokott húsfélék mellé pulykát is szívesen grillez. A világhírû szakácsok is egyre jobban kedvelik pulykahúst, és nem csak a szokásos karácsonyi változatot készítik, hanem örömmel kísérleteznek vele a grillrácson. Gordon Ramsay szerint akkor sül jól a pulykahús a faszénen, ha felhasználás elõtt legalább egy órával kivesszük a hûtõbõl. Ha túl hideg, egyenetlenül sül, azaz egyik helyen puhább, másik helyen keményebb lesz. Ezt pedig senki sem szeretné. Jamie Oliver a pácokért rajong, úgy látja: ettõl lesz igazán finom a pulykahús. Azonban nem kizárólag az ízélmény miatt szereti, hanem azért, mert a jó pácolás és a lassú grillezés biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki; puhává, omlóssá és finommá válik tõle.
?A grillezés sikere már a vásárláskor eldõlhet, hiszen a legfontosabb a minõségi, magyar alapanyag. Olyan húst érdemes vásárolni, amirõl tudjuk, hogy elõállítása során a szántóföldtõl a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Ha ezt beszereztük, akkor finom, könnyed nyári pácokkal tudjuk ízletesebbé és omlósabbá tenni a húst, amit jó, ha hosszabb ideig, akár két napon át pácolunk. Érdemes új recepteket is kipróbálni vagy szabadjára engedni a fantáziánkat! Ezt követõen már csak a sütésnél kell figyelnünk, hogy lassan, ne lángoló tûzön, hanem parázson süssük, mert akkor finom puha lesz a hús? ? mondta Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, a gourmet7 gasztrobloggere.
A kiváló magyar minõség mellett nem mindegy, hogy hogyan tálaljuk a grillezett ételeket. Ahogy a fogások elkészítési módja, úgy a szervírozás is folyamatosan változik, egyre fontosabb, hogy stílusos legyen az, ami a tányérra kerül. Már nem a hatalmas tányéron kis adag tálalása a trend, hanem nagyobb porciók kerülnek a tányérokra, ízlésesen elrendezve. Grillhúsok esetén egyre divatosabb a pác hozzátevõit látványban is megjeleníteni, illetve a praktikum miatt falatokra felaprítva a tányérra tenni. Ezután már nem kell találgatni, hogy vajon milyen alapanyagokat érzünk benne, csupán annyi a dolgunk, hogy átadjuk magunkat fenséges grillezett pulykahús okozta kulináris élvezetnek.
Íme néhány remekül bevált, gyorsan elkészíthetõ recept az ínycsiklandó ételek elkészítéséhez.
1. Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel
ajváros pulykanyárs |
Hozzávalók
nyárs
50 dkg pulykamellfilé
2 dl joghurt
4 e.k. ajvár
2 e.k. olíva
só bors
tzatziki
2 csomó retek
2 dl. görög joghurt
1 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés
A húst kockázzuk, sózzuk és borsozzuk.
A joghurtot elkeverjük az ajvárral és olajjal.
A felkockázott húsokat beleforgatjuk a pácba és legalább 30 percre a hûtõbe tesszük pihenni.
A bepácolt húsokat nyársra húzzuk és a sütõben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. természetesen vagy faszénen.
A retket nagy lyukú reszelõn lereszeljük, a leveleket apróra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd a joghurttal és reszelt fokhagymával elkeverjük.
2. Ananászos grill pulykanyárs
ananászos pulykanyárs |
Hozzávalók
30 dkg pulykamellfilé
4 karika ananász
2 e.k. olíva
1 e.k. szójaszósz
só
bors
Elkészítés
A szójaszószt elkeverjük az olajjal, sóval és borssal, a felkockázott húst beleforgatjuk és 30 percet állni hagyjuk.
Az ananászkarikákat négybe vágjuk és a hússal felváltva nyársra húzzuk. Grillen 20 perc alatt készre sütjük, közben kenegetjük a páccal.
3. Barackos, kolbászos nyárs
barackos kolbásznyárs |
Hozzávalók
2 db. Gallicoop pulykakolbász
3 db. õszibarack
1 db. lila hagyma
Elkészítés
Mindent nagyobb darabokra vágunk.
Felváltva a nyársakra húzzuk.
Forró grillen készre sütjük.
Salátával tálaljuk.
4. Cézársaláta nyárson
Cézár saláta nyárson |
Hozzávalók
1 db. római saláta
40 dkg pulykamellfilé
1 bagett
1 marék koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
2 dl tej
só
bors
öntet
5 e.k. olíva
1 tojássárgája
1 t.k. dijoni mustár
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 e.k. reszelt parmezán
1/2 citrom leve
1/2 e.k. Worcester szósz
fehér bors
Elkészítés
Az öntet hozzávalóit egy üvegben összerázzuk és félretesszük.
A húst nagyobb kockákra vágjuk és 1 éjszakára a fokhagymás tejben áztatjuk.
Sütés elõtt nyársra húzzuk, a bagettel és a koktélparadicsommal, sózzuk és borsozzuk, majd a forró grillen megsütjük.
Leveleire szedett római salátaágyon tálaljuk a szósszal együtt.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog