Ételeim amikrõl még nem írtam receptet csak fotók vannak - 2013-as év vége - Karácsony
sponsored links
Azokról az ételekrõl van szó, amit az elõzõ év végi ünnepek idején készítettem, és mindig az új esztendõ elsõ napjaiban szoktam beírni a blogomba, de most jól elmaradt. De ami késik, az nem múlik. Van olyan étel ami már van a blogomban, azt kihagyom. (Ilyen pl. a Sült libacomb... a Süllõ rántva... a Bejgli)
Libamáj sütve
A libának a legértékesebb része, a szépen fejlett máj. Gazdaságosan kell beosztani, hogy többször is jusson ebbõl a drága eledelbõl a asztalunkra, tízóraira vagy vacsorára kenyérre kenve a zsírja, és vékonyan szelve rá a májból.
Úgy kell megsütnünk, hogy a súlyából ne nagyon veszítsen, és az ízei megfelelõen érvényesüljenek.
70 dkg hízott libamáj, 70 dkg libaháj, 5-6 gerezd fokhagyma, libaleves
A libahájat nagyobb kockákra vágtam és a felével kibéleltem egy lábast, ráfektettem az elõzõleg megmosott és megtörölt májat, és a maradék hájjal befedtem, beledobtam a fokhagyma gerezdeket is. Az egészet leöntöttem leszûrt libalevessel -aprólékból készült- de lehet libaleveskockából is vagy víz. Csak annyi kell rá ami szûken eléri a tetejét. Lassan forralva - ez kb. 20-40 perc a máj nagyságától függ - lefedve készül. Ekkor a májat kiveszem tálba teszem, a fokhagymákat is kiszedem, és a visszamaradt levét élénk tûzön, fedõ nélkül addig forralom, míg zsírjára sül, és benne a libaháj pirulni nem kezd. Ekkor a tûzrõl leveszem, sûrû szitán keresztül a májra szûröm. Hûvös helyen hagyom megdermedni.
Kép ITT
Libamájpürével töltött gomba rizibizivel, boros mártással
Hozzávalók: 4 adaghoz
Libamájpüréhez: 60 dkg libamáj - nem a drága hízott - 4-5 gerezd fokhagyma, só, õrölt bors, egy kisebb fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, besamel mártás (1 ek. olaj, 2 púpos ek. liszt, 2 dl tej, só)
Gombához: 4 adaghoz 8 db nagy gombafejek, panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, 1 ek. citromlé, só
Rizibizihez: 25 dkg rizs, 25 dkg zöldborsó (lehet mirelit), só, kevés olaj
Boros mártáshoz: 2 dl egri vörös bor (bikavér), csipet õrölt bors, szerecsendió, szurokfû, 3 dkg vaj, 1 tk. liszt, 1 kk. cukor, só
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, a májat kis csíkokra. Az olajban dinszteltem a vöröshagymát, beletettem a májat, és 4-5 percig állandóan kevergetve sütöttem, belekerült a fokhagyma, és a fûszerek is. Botmixerrel pürésítettem. A besamelhez az olajban kicsit megkapattam a lisztet felöntöttem a tejjel, sóztam és besûrítettem állandó keverés közben. A besamelt a libamájpürébe kevertem. A gombákat megmostam, kivettem a törzset, szárazra töröltem, és forró sós vízben amihez citromlevet is öntöttem, forrástól 5 percig fõztem. Leszárítottam, hidegre tettem, majd megtöltöttem a libamájpürével, bepaníroztam és forró olajban kisütöttem.
A rizst, zöldborsót külön-külön puhára fõztem sós vízben, majd kevés olajjal összekevertem. A mártáshoz a vajat felolvasztottam és a lisztet benne kicsit pezsegtettem, felöntöttem a borral, és befûszereztem, 1-2 percig fõztem és jól kikevertem.
Tálaltam 2 gombát a rizibizivel és egy kis mártással.
Kép ITT
Adventi szilvalekváros kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 6 dkg cukor, 1,5 dkg élesztõ, 1 db tojássárgája, 1,5 dl tej, csipet só
Töltelék: 25 dkg szilvalekvár, õrölt fahéj, 1 tojás, 1 tojássárgája
A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, a közepébe tettem a kevés cukorral elkevert langyos tejjel felfuttatott élesztõt, a tojássárgát, a maradék cukrot, sót, és gyors mozdulattal tésztává gyúrtam. Hûtõbe letakarva fél órát pihentettem. Vékonyra kinyújtottam, és kb. 6-8 cm átmérõjû kiszúróval
kerek lapokat készítettem. Kiskanállal az egyik felére lekvárt raktam, megszórtam a fahéjjal és ráhajtottam a másik felét, jól lenyomkodtam a szélét. Tepsibe tettem és bekentem a felvert egész tojással. Amikor megszáradt, akkor bekentem a tojássárgájával is.
Szórható a tetejükre durvára vágott dió is - én most nem tettem rá.
Kép ITT
Áfonyás, vaníliás, tortadarás linzer
25 dkg liszt, 1 csapott tk. sütõpor, Dr. Oetker vaníliaízû Aranka Krémpor, 10 dkg cukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanilincukor 18 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 dkg barna tortadara, 5-6 dkg vörös áfonya apróra vágva
Egy tálba a lisztet elmorzsoltam a rámával, és a sütõport elkevertem benne. Beletettem a krémport, cukrot, vanilincukrot, tojást, tortadarát és az áfonyát. Jól összedolgoztam. Vékonyra kinyújtottam, és többféle kiszúróval (csillag, harang, szív stb. kinek mi van) kiszúrtam. Sütõpapírral bélelt tepsibe helyeztem és kisütöttem 8-10 perc alatt. Vigyázzunk nehogy megégjen, világos színûnek kell maradnia. (gázsütõ 3-as fokozat)
Fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha minden formából duplát készítünk, és a felsõ formát kilyukasztjuk, csokoládékrémmel megkenjük az alsót, és a lyukasat ráfektetjük, összeragasztjuk.
Kép ITT
Libamájpürével töltött gomba rizibizivel, boros mártással
Hozzávalók: 4 adaghoz
Libamájpüréhez: 60 dkg libamáj - nem a drága hízott - 4-5 gerezd fokhagyma, só, õrölt bors, egy kisebb fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, besamel mártás (1 ek. olaj, 2 púpos ek. liszt, 2 dl tej, só)
Gombához: 4 adaghoz 8 db nagy gombafejek, panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, 1 ek. citromlé, só
Rizibizihez: 25 dkg rizs, 25 dkg zöldborsó (lehet mirelit), só, kevés olaj
Boros mártáshoz: 2 dl egri vörös bor (bikavér), csipet õrölt bors, szerecsendió, szurokfû, 3 dkg vaj, 1 tk. liszt, 1 kk. cukor, só
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, a májat kis csíkokra. Az olajban dinszteltem a vöröshagymát, beletettem a májat, és 4-5 percig állandóan kevergetve sütöttem, belekerült a fokhagyma, és a fûszerek is. Botmixerrel pürésítettem. A besamelhez az olajban kicsit megkapattam a lisztet felöntöttem a tejjel, sóztam és besûrítettem állandó keverés közben. A besamelt a libamájpürébe kevertem. A gombákat megmostam, kivettem a törzset, szárazra töröltem, és forró sós vízben amihez citromlevet is öntöttem, forrástól 5 percig fõztem. Leszárítottam, hidegre tettem, majd megtöltöttem a libamájpürével, bepaníroztam és forró olajban kisütöttem.
A rizst, zöldborsót külön-külön puhára fõztem sós vízben, majd kevés olajjal összekevertem. A mártáshoz a vajat felolvasztottam és a lisztet benne kicsit pezsegtettem, felöntöttem a borral, és befûszereztem, 1-2 percig fõztem és jól kikevertem.
Tálaltam 2 gombát a rizibizivel és egy kis mártással.
Kép ITT
Adventi szilvalekváros kifli
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 6 dkg cukor, 1,5 dkg élesztõ, 1 db tojássárgája, 1,5 dl tej, csipet só
Töltelék: 25 dkg szilvalekvár, õrölt fahéj, 1 tojás, 1 tojássárgája
A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, a közepébe tettem a kevés cukorral elkevert langyos tejjel felfuttatott élesztõt, a tojássárgát, a maradék cukrot, sót, és gyors mozdulattal tésztává gyúrtam. Hûtõbe letakarva fél órát pihentettem. Vékonyra kinyújtottam, és kb. 6-8 cm átmérõjû kiszúróval
kerek lapokat készítettem. Kiskanállal az egyik felére lekvárt raktam, megszórtam a fahéjjal és ráhajtottam a másik felét, jól lenyomkodtam a szélét. Tepsibe tettem és bekentem a felvert egész tojással. Amikor megszáradt, akkor bekentem a tojássárgájával is.
Szórható a tetejükre durvára vágott dió is - én most nem tettem rá.
Kép ITT
Áfonyás, vaníliás, tortadarás linzer
25 dkg liszt, 1 csapott tk. sütõpor, Dr. Oetker vaníliaízû Aranka Krémpor, 10 dkg cukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanilincukor 18 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 3 dkg barna tortadara, 5-6 dkg vörös áfonya apróra vágva
Egy tálba a lisztet elmorzsoltam a rámával, és a sütõport elkevertem benne. Beletettem a krémport, cukrot, vanilincukrot, tojást, tortadarát és az áfonyát. Jól összedolgoztam. Vékonyra kinyújtottam, és többféle kiszúróval (csillag, harang, szív stb. kinek mi van) kiszúrtam. Sütõpapírral bélelt tepsibe helyeztem és kisütöttem 8-10 perc alatt. Vigyázzunk nehogy megégjen, világos színûnek kell maradnia. (gázsütõ 3-as fokozat)
Fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha minden formából duplát készítünk, és a felsõ formát kilyukasztjuk, csokoládékrémmel megkenjük az alsót, és a lyukasat ráfektetjük, összeragasztjuk.
Kép ITT