Étcsokoládés meggylekvár (fruktózzal)
sponsored links
Ismét meggyes lekvár, de most étcsokoládéval ízesítve. Az étcsoki normál volt, azaz cukorral készült, ám ennél a gyümölcsmennyiségnél eléggé elenyészõ volt a cukor aránya. Ennyitõl a férjemnek szerencsére nem lesz baja. A további édesítést fruktózzal oldottam meg. Persze, aki egyáltalán nem eheti a cukrot, akkor a neki megengedett csokoládéval ízesítse ezt a lekvárt.
Étcsokoládés meggylekvár (fruktózzal)
Hozzávalók: 1,7 kg meggy (tiszta tömeg, kimagvalás után), 25 dkg fruktóz, 20 dkg étcsokoládé, késhegynyi szalicil.
Elkészítése: A kimagvalt meggyet tetszés szerint ledaráljuk vagy botmixerrel pürésítjük, és odatesszük fõni. Miután fölforrt, kb. 5 percig fõzzük, majd hozzáadjuk a fruktózt, és együtt is fõzzük 10-15 percig. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tördelt étcsokoládét, állandóan kavargatva hagyjuk, hogy jól megolvadjon benne, majd félrevesszük a lángról, és belekavarjuk a szalicilt. Forrón üvegekbe adagoljuk, ledugaszoljuk, fejtetõre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihûlni.
Megjegyzés: Cukorral is készíthetõ. És édesebbre is, de mi nem szeretjük a túl édes dolgokat.