Étcsokoládés-epres-tejszínes torta lovacskával

2014-06-14

sponsored links


Anett barátnõm kislánya pont ma 9 éves! :) Vandánál a lovas mánia úgy látszik tartós, kapott már tõlem miniben - csokisan és nagyban, - szintén epresen - pacis tortát. Idén pedig újra ezt a témát választotta a tortájára epresen - csokisan.

Igazából többször készítettem már Anettéknak ilyen étcsokis-epres tortát, de valahogy elmaradt a recept bepötyögése. Most pótolom ezt is az utókor számára. :))

Amúgy is csavartam egyet a díszítésen a szélére állítgatott babapiskótákkal, és így lett számomra "egész" ez a recept beltartalomra és látványra egyaránt.

A lovacska egyébként házi fondant-ból készült kakaóporos színezéssel és fekete ételfesték filctollal.

Isten éltessen Vanda nagyon sokáig!! <3

Hozzávalók:

Piskóta:
5 tojás
16dkg cukor
5 evõkanál víz
13dkg liszt
3dkg kakaópor

Gyümölcspüré:
25dkg eper (és esetleg ribizli)
6dkg cukor (ízlés szerint)
4dkg epres vagy vaníliás pudingpor
1 dl víz

Étcsokoládés hab:
3dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé
3dl tejszín vagy növényi hab
8g zselatin 8dkg vízben oldva

Gyümölcsöntet (helyettesíthetõ szörppel is):
10dkg eper (és esetleg ribizli)
1 evõkanál cukor
0,5dl víz

Díszítés:
Kakaópor
20 db babapiskóta
10 db eper szem
Pár kocka csokoládé

A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékbõl kemény habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal, óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180fokon 35-40 perc alatt készre sütöm (tûpróba!).

A gyümölcspüréhez egy lábosban a gyümölcsöt, vízet, cukrot, pudingport sûrûre fõzõm, hagyom kihûlni.

A gyümölcsöntethez a gyümölcsöt, cukrot, vizet összefõzõm, botmixerrel pürésítem majd hagyom kihûlni.

Az étcsokoládés krémhez a tejet, cukrot, pudingot sûrûre  fõzõm, beleolvasztom csokoládét majd hagyom kihûlni. A zselatint a vízben feloldom. A tejszínt (vagy növényi habot) kemény habbá verem. Egy kis adagot félreteszek a díszítéshez. A megduzzadt zselatint felolvasztom és a csokikrémbe keverem. Óvatosan hozzávegyítem a tejszínhabot is.

A torta töltéséhez a piskótát 3 lapba vágom. Mindhárom lapot megkenem gyümölcspürével. Ezután a lapokat összetöltöm a csokoládés habbal, bevonom vele az oldalát és a tetejét is.

Díszítéskor a félretett tejszínnel körbedíszítem a tortát. Az oldalára gyümölcsöntetbe forgatott babapiskótákat állítok. Kakaóporral meghintem, félbevágott eprekkel dekorálom. Gõz felett kevés olajjal olvasztott csokoládéval lespienelem az epreket.





Folytats a blogon ... teller-cake.blogspot.com/2014/06/etcs...

sponsored links

Keres?s