Étcsokis ricotta torta
sponsored links
Kicsit rosszul ébredtem ma, mert tudtam, hogy nincs semmi a kávé mellé, amit nem szeretek. Frusztrál.
Mint minden alkalommal, bekapcsoltam az internetet, hogy naprakésszé lendítsem magam az új receptekkel, és rábukkantam erre a ricottás étcsokis tortára, ami azon nyomban megihletett, az órára kacsintottam, és kiderült, van elég idõm arra, hogy Dani ébredése elõtt készen is legyen. Nekifutottam, élveztem minden pillanatát, ám mikor készen lett...na, az volt csak az igazi élvezet.
Az illatok, az ízek, a tészta porhanyóssága, és roppanóssága egyben...azt hiszem jobb ébredés ettõl nem is kell.
Párom is örvendezve fogadta a frissen sült kávé mellé valót.
Hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
100 g kristálycukor
100 g vaj
1 tojás (+egy sárgája, ha túl száraznak tûnne)
1 csomag sütõpor
1 csipet só
a töltelékhez:
400 g ricotta
100 g cukor
100 g étcsokoládé
A sütõt elõmelegítjük 180 C-ra.
A tésztához valókat egy mély tálba mérjük, és omlós, lágy, darabos tésztát gyúrunk. Egy narancs nagyságú részt kivájunk belõle, a többit pedig kör alakúra nyújtjuk vagy lisztezett felületen, vagy pedig egybõl egy sütõpapíron, így könnyebb lesz a tepsibe rakni. Én emellett döntöttem.
Csatos formába helyeztem, de kiváló a gyümölcstorta forma is, nekem azonban olyanom nincs.
A töltelékhez a ricottát elkevertem a cukorral, a csokit durvább darabokra vágtam, a ricottához kevertem, majd a torta belsejébe kanalaztam, eldolgoztam, az oldaláról levágtam a felesleget és a forró sütõbe toltam 40 percre.
A maradék tésztából az eredeti recept szerint kisebb formátlan kekszeket kellett volna sütni, ami aztán a tálaláskor összemorzsolva a torta tetejét kellene, hogy díszítse, én azonban kisebb tortácskákat csináltam belõlük, hogy ha túl gyorsan fogyna a finomság, maradjon a késõbbi napokra is valami. Vegyes lekvárokkal töltöttem meg. Lett citromlekváros, szilvalekváros és eperdzsemes.
A meghûlt tortát tálra csúsztattam, meghintettem porcukorral és a friss kávéval ment is a bendõbe.
A kis tortácskákat pedig muffinformába helyeztem, hogy ne csak finomak, hanem tetszetõsek is legyenek.
Senki nem fog ebben a receptben csalódni. Gyors, és iszonyatosan finom!