Életmentõ trükkök I.: Kuglóf narancsvirágsziruppal
sponsored links
Általában könyörtülenül a szemétbe dobom õket, de néha egy kis trükkel megmenekülnek az elbaltázott süteményeim is.
Ez a valójában francia briós tésztából készült kuglóf egy Ladurée-recept, és mint ilyen, sokkal többet vártam tõle. Majd egy napig kelesztettem (a 8 órás munkaidõvel számolva), fejenállva, kézenállva, jobbról-balról, de minden igyekezetem és az isteni francia vajam ellenére is középszerû lett a végeredmény. A receptet a narancsvirágvízzel ízesített szirup mentette meg, ami önmagában is jó, ha az ember fejében van, a hasonló eredmények korrigálása végett. Ha jól emlékszem, a rum baba ötlete (de ugyanilyen a savarin is) éppen ilyen malõrbõl, egy szárazra sikerült kelttésztából született, azaz, hogy mentsék a menthetõt, egy kellemesen alkoholos, fûszeres sziruppal itatták át azt a süteményt, amit én már biztosan kidobtam volna. Nekik lett igazuk.
A Ladurée receptet leírom, hátha másnak jobban sikerül, és én szúrtam el valamit. Akkor szóljatok!
Kuglóf narancsvirágsziruppal
(kb. 12 kicsi vagy 2 nagy)
280 g liszt
40 g cukor
1 tk só
10 g friss élesztõ
4 tojás
180 g vaj ...