Élesztõmentes, ropogós töki pompos
sponsored links
Számtalanszor sütöttem már Max méltán népszerû élesztõmentes pizzáját, a fotózást sosem érte meg :-) Ropogós, hajszálvékony tészta, hallatlanul egyszerû elkészíteni - mindössze várakozni kell. Mint az élesztõsnél, igaz?
Aztán egyszer gondoltam egyet, és töki pompos feltéttel készítettem el - frenetikus...
Elbírt volna még néminemû lila hagymát is, de vacsorára ettük, s eléggé nehéznek éreztem a hagymát, de aki bevállalós vagy jobban bírja, nyugodtan szeleteljen rá még sütés elõtt, vagy csipegesse csak úgy nyersen a megsült langallóhoz!
Élesztõmentes, ropogós töki pompos
Elkészítési idõ: 1 óra + kb. 10-12 perc sütés
Hozzávalók 2 db 20 cm-es koronghoz:
- 25 dkg liszt
- 1,2 dl víz
- 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír
- nagy csipet só
- 1-2 ek. olívaolaj
A feltéthez:
- 2 dl sûrû tejföl
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
- 10-15 dkg reszelt sajt
- csöpp só
- bors
A liszt felét (12,5 dkg) elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel, sóval és olajjal. Nagyon lágy, galuskaszerû tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal, és hagyjuk pihenni 30 percet.
A 30 perc letelte után adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belõle rugalmas tésztát.
Osszuk kétfelé, formáljunk belõle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.
Addig elkészítjük a feltétet: a tejfölt kikeverjük a fokhagymával, sóval, borssal, a szalonnát felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük.
Az újabb 30 perc letelte után kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas, jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben úgyis tudunk rajta korrigálni :-)
Melegítsük elõ a sütõt 250 fokra.
Tegyük a vékony tésztát sütõpapírral borított tepsire, kenjük meg a tejföl felével, szórjuk meg a szalonnacsíkok felével és jó vastagon a reszelt sajt felével. Sajtozás elõtt mehet még a lila hagyma, ha valaki jól bírja!
Az elõmelegített sütõben süssük ropogósra, ha a széle és a sajt a tetején már aranyszínû, kész is van!
Ugyanígy készítsük el a másik tésztagombócot is, majd cikkekre vágva azon frissen tálaljuk.
Természetesen nekünk tetszõ feltéttel ugyanezen metódussal pizzát is készíthetünk, ITT egy remek videó a munkamenetrõl!