Élesztõmentes, ropogós töki pompos

2014-03-21

sponsored links



Számtalanszor sütöttem már Max méltán népszerû élesztõmentes pizzáját, a fotózást sosem érte meg :-) Ropogós, hajszálvékony tészta, hallatlanul egyszerû elkészíteni - mindössze várakozni kell. Mint az élesztõsnél, igaz?

Aztán egyszer gondoltam egyet, és töki pompos feltéttel készítettem el - frenetikus...

Elbírt volna még néminemû lila hagymát is, de vacsorára ettük, s eléggé nehéznek éreztem a hagymát, de aki bevállalós vagy jobban bírja, nyugodtan szeleteljen rá még sütés elõtt, vagy csipegesse csak úgy nyersen a megsült langallóhoz!





Élesztõmentes, ropogós töki pompos

Elkészítési idõ: 1 óra + kb. 10-12 perc sütés


Hozzávalók 2 db 20 cm-es koronghoz:


  • 25 dkg liszt
  • 1,2 dl víz
  • 1 púpos tk. natúr joghurt/kefír
  • nagy csipet só
  • 1-2 ek. olívaolaj



A feltéthez:

  • 2 dl sûrû tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 10 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • csöpp só
  • bors



A liszt felét (12,5 dkg) elkeverjük a vízzel, a joghurttal/kefírrel, sóval és olajjal. Nagyon lágy, galuskaszerû tésztát kapunk! Takarjuk le a tálat egy folpack-kal, és hagyjuk pihenni 30 percet.

A 30 perc letelte után adagoljuk hozzá apránként a maradék 12,5 dkg lisztet, s gyúrjunk belõle rugalmas tésztát.

Osszuk kétfelé, formáljunk belõle két kis labdát, és letakarva újra hagyjuk pihenni 30 percet.

Addig elkészítjük a feltétet: a tejfölt kikeverjük a fokhagymával, sóval, borssal, a szalonnát felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük.

Az újabb 30 perc letelte után kézzel húzzuk-nyújtsuk ki a tésztát egészen vékony korongra, nagyon rugalmas, jól formázható, nem fog elszakadni - ha mégis, akkor a tepsiben úgyis tudunk rajta korrigálni :-)

Melegítsük elõ a sütõt 250 fokra.

Tegyük a vékony tésztát sütõpapírral borított tepsire, kenjük meg a tejföl felével, szórjuk meg a szalonnacsíkok felével és jó vastagon a reszelt sajt felével. Sajtozás elõtt mehet még a lila hagyma, ha valaki jól bírja!

Az elõmelegített sütõben süssük ropogósra, ha a széle és a sajt a tetején már aranyszínû, kész is van!

Ugyanígy készítsük el a másik tésztagombócot is, majd cikkekre vágva azon frissen tálaljuk.

Természetesen nekünk tetszõ feltéttel ugyanezen metódussal pizzát is készíthetünk, ITT egy remek videó a munkamenetrõl!



Folytats a blogon ... www.chefviki.hu/2014/03/elesztomentes...

sponsored links

Keres?s