Édesköménysaláta túróval ? Fogyókúra naplóm 1.
sponsored links
1. rész – Az életmódváltásról és a TV mûsorokról
Ezt a legegyszerûbb mondani, és felhozni mint a sikeres fogyókúra titka és alapja. És persze való igaz, hogy ez az, ami mûködik. De én nem akartam életmódot váltani. Nem gondoltam, és nem gondolom, hogy az én életmódom annyira rossz lenne. Persze ehetnék csipegethetnék csak bio ételeket, lakhatnék nagyváros helyett magas hegyekben, vagy mindentõl távoli tengerpart mellett, lehetne olyan napi négy órás munkám, ami mellett csak este hallanék a stresszrõl, például sport után, mikor épp egy errõl szóló cikk jön velem szemben a neten. De ez most nem a realitás. Illetve úgy gondolom ha nagyot váltok, hirtelen eszem sokkal kevesebbet és nem tudom hosszútávon tartani, akkor jön a 360 fokos fordulat, elterjedtebb nevén jo-jo hatás. Azaz hurrá lefogyok, majd vissza az elõzõ életemhez, aztán megint nem jön fel a farmer. Így arra jutottam, ha nagyot változtatni nem is, de azért egy kicsit mégiscsak csiszolni kell az életmódomon. Úgy, hogy ezt két hétnél tovább tartani is bírjam.
Ennek a váltásnak az étkezés oldalára minden cinizmus nélkül mondva, remek mûsorokat sugároznak különbözõ tévécsatornákon, mikor dietetikus vagy profi szakács látogat el elkeseredett emberekhez. Jellemzõen elsõ alkalommal elborzad a hûtõjük tartalmán, kicikizi azt, majd megtanítja az életmódváltásra vállalkozókat egyszerû, finom és egészséges ételek elkészítésére. Sok esetben hasonlóakra, amiket eddig is evett, csak most egy kicsit soványabb, tápanyagdúsabb verzióban. Ez elég jól hangzik. Ugyanakkor azt is látom ezekben a mûsorokban, hogy ezek az emberek szélsõségesen rosszul táplálkoznak. Semmi gyümölcs, zéró zöldség, sõt!!! az egyik komolyan megrémült egy brokkoli láttán. A bemutatkozó rész szerint ezek az emberek rengeteg kétes minõségû édességet esznek, melyekben szerintem a cukor a legkisebb rossz. Jönnek az elõre elkészített palacsinták, mû ételek, semmi víz vagy tea, kizárólag bolti üdítõ italok, gigantikus adagok, és egymaguk felfalnak két nap alatt egy tortát amibe több mint fél kiló csokit sütöttek és annyi cukrot, hogy azt még a szerkesztõk is alig merik publikálni. A felsoroltak nem túlzások, és egy-egy szereplõ viszonylatában a vesszõk helyett többször írhattam volna és-t mint vagy-ot. Innen indulva baromira könnyû egy normális táplálkozás mellett, valójában egy átlagos életmód bevezetésével látványos eredményeket elérni.
De mi van akkor ha az ember nem fakír módon ugyan, de normálisan táplálkozik, nem pedig szélsõségesen idiótán? (Ahogy a fenn említett mûsorok szereplõi.)
Reggelre néha péksütit eszem, de legtöbbször gyümölcsöt natúr joghurttal. Többnyire egy fogást eszem ebédre vagy két fogásos menüt, ahol mint tudjuk, kisebbek az adagokat szervíroznak, hogy kb. megérje annyiért adni. Vacsorára ugyan jellemzõbb a péksütemény mint reggelire, de messze nem mindennapos, hanem többnyire valami könnyedebb saláta étel, sajt és zöldség, amit eszem, és abból sem kerül túl sok a tányérba. A ?bedobom a mikróba 6 percre és jó lesz kajákat? szerintem sose ettem. Csipsz fél évben egyszer csúszik, mikor elém rakják valami összejövetelen, de otthonra sose veszünk. Kólát, dobozos üdítõket, gyümölcslevelet iszunk, de igen ritkán. Szóval a hagyd el a kólát tanácsra többnyire visszakérdezek, hogy milyen eredményt vársz attól ha elhagyom a két hó / fél liter kóla adagom?
Persze van, hogy lecsúszik egy csoki, egy süti, nem hagytam el se a cukrot (bár viszonylag keveset eszem), se a lisztet. Van, hogy kevés volt a reggeli és valahonnan elõkerül némi keksz. Ha nem otthon készül az ebéd, akkor olyan helyeken eszem ahol normális ételeket fõznek. Szóval, igen nem táplálkozom fakír módon, nem úgy étkezem mint aki konstans diétán van, de ennek alapján nem érzem azt, hogy ez olyan mennyiség vagy életmód amibõl drasztikusan vissza kéne venni, vagy egyáltalán, drasztikusan vissza tudnék venni. De muszáj. Szóval egy kicsit azért visszaveszünk és sport!
A mostani recept viszont a visszaveszünk az ételbõl jegyében született. Egy finom és laktató saláta, aminek az ötletét a Drizzle and Dip blog adta.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1-1 maréknyi saláta. Lehet rukkola, madársaláta, bébispenót, petrezselyem, vagy amit kedvelünk.
- 2-3 evõkanál olívaolaj
- 250g túró
- 100g tejföl (vagy kicsit soványabban joghurt vagy kefir)
- 2 evõkanál olívaolaj
- 8 retek vékonyra vágva (kb.160-200g)
- 1 kisebb édesköménygumó (szintén kb. 160-200g)*
- só, bors, 1 kiskanál citromlé (elhagyható)
- lépés
A salátát keverjük össze egy evõkanál olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és osszuk el a tálak alján. - lépés
A retket szeleteljük olyan vékonyra amilyenre tudjuk, és az édesköménygumót is vágjuk kis darabokra.
- lépés
A túrót keverjük viszonylag simára a tejföllel (vagy joghurttal) és az olívaolajjal. Ízesítsük kevés sóval, borssal és citromlével.
- lépés
A saláta ágyra tegyünk egy kevés túrót, majd a tetejére a zöldségeket, és a végén locsoljuk meg kb. 2 evõkanál olívaolajjal.
Megjegyzések:
- Édeskömény helyett bármilyen zöldséget használhatunk amit kedvelünk. Szerintem mûködik uborkával, cukkínivel, céklával, répával.
- Tálalás úgy szép, ha a rétegek elválnak egymástól, de fogyasztáshoz praktikusabb összekeverni.
- Ötlet innen:http://drizzleanddip.com/2017/06/08/fennel-radish-mint-salad-with-lemon-ricotta/