Édesköményes, mentás borsófõzelék

2014-02-03

sponsored links


Borsófõzelék kicsit másképp. Édesköménnyel, mentával, citromhéjjal. Burgonyával sûrítve. Tálalhatjuk sajtos-fokhagymás pirítóssal.



Hozzávalók (6-8 adaghoz)
1 nagy édeskömény gumó
2 gerezd fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
4-5 ek olaj
2 nagyobb burgonya

600 g zöldborsó
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1/4 tk. õrölt édesköménymag
csipetnyi õrölt szerecsendió
1 tk. morzsolt szárított menta (1-2 szál)
1 tk. aprított petrezselyem (1-2 szál)
egy kevés õrölt fehér bors
2 tk. só
1 ek. vaj


Az édesköményt, hagymát és fokhagymát megtisztítom, apróra vágom ( az édeskömény felét nagyobb darabokra vágtam, a szárát és a leveleit is beletettem a fõzelékbe). A krumplikat is meghámozom és négybe vágom (nagy darabokra érdemes vágni, hogy ne essen szét). Az olajon 4-5 percig sütöm az édesköményt, hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadom a burgonyát. Felöntöm zöldségalaplével (vagy ennek hiányában vízzel) és közepes lángon forralni kezdem. Hozzáadom a fagyasztott zöldborsót, a citromhéjat, õrölt édesköménymagot, õrölt szerecsendiót, morzsolt mentát, aprított petrezselymet, fûszerezem sóval és borssal. 10-12 perc alatt megfõzöm ( a krumpli és borsó is puha legyen). Ha megfõtt a krumplikat, egy kevés zöldborsót és édesköményt valamennyi folyadékkal botmixerrel pépesítem, majd visszaöntöm a fõzelékbe. Általában ki szoktam venni a folyadék jelentõs részét és inkább fokozatosan hozzáadom, hogy elérjem a kívánt sûrûséget. Hozzáadok egy evõkanálnyi vajat és alaposan elkeverem. Egyik alkalommal sült kolbásszal ettük majd ma ebédre én fetát morzsoltam rá és készítettem DNK kenyérbõl sajtos-fokhagymás pirítóst (4 fél szelet kenyérhez 1 gerezd fokhagyma 2 ek. olívaolaj és jó sok reszelt gouda sajt. 250 fokos sütõben 7 perc alatt megsütöttem)



Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2014/02/ed...

sponsored links

Keres?s