Édeskömény méz lett a gyõztes 2017 év végén

2018-01-10

sponsored links

A gyulai Mikóné Hirth Beáta édeskömény méze nyerte Az év kiváló magyar méze 2017 díjat, emellett a legjobb fajtaméz-kategória elsõ helyezettje is ez a különleges méz lett a 10. Gyulai Mézeskalács Fesztiválon.

Nem tudom, ilyenkor mit lehet írni. Örömkönnyeket hullattam, amikor a 353 benevezett méz közül az én termékem lett Az év kiváló magyar méze gyõztese 2017-ben. Azt gondolom, a gyõzelem akkor ér igazán sokat, ha sok kûzdelem és lemondás társul hozzá. Én tiszta szívvel éltem meg a gyõzelmet, hiszen a munka rengeteg idõmet vette el a családomtól és sokszor éreztem a szezon alatt, hogy egyedül, nõként nem bírom ezt tovább csinálni. De a lelkesedésem, a kitartásom mindig átlendített a nehéz napokon - írta közösségi oldalán a gyõztes méz termelõje az eredményhirdetést követõen. 
méz 011
Akácmézbõl több mint száz nevezés érkezett, ezért a szervezõk úgy döntöttek, hogy két elsõ díjat osztanak ki. Az egyiket a kecskeméti Remete Roland, a másikat a bonyhádi Hammer Ferenc termelõ érdemelte ki - tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató. A legjobb vegyes virágméz kategória gyõztese a kecskeméti Gulyás Zoltánné lett. A miskolci Ábrahám Méhészet napraforgóméz, a körösladányi Ujfalusi Csaba repceméz kategóriában gyõzött.
A fajtamézek kategóriában a pécsváradi Tojzán Zoltán hársméze érdemelte ki az elsõ díjat. Különlegesméz-kategóriában - amelybe egyebek mellett a diós, mentás, bodzás és egyéb ízesített, valamint a krémmézek kerültek a csornai  Horváth Károly citromos repcekrémét jutalmazták elsõ díjjal. 
A gyõztesek jogosultak arra, hogy 2018-ban a mézüket egy logóval lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot.
Idén 140 méhészetbõl összesen 353 mintát neveztek be a versenyre, ami rekordnak számít a verseny történetében. A bírálat során az ítészeknek számos tényezõt kellett figyelembe venneiük: a színt, az illatot, a íz tisztaságát, a víztartalmat, a termelési tisztaságot és a csomagolást. Elsõ körben Gyulán zsûrizték a mézeket, ahol 86 mintát választottak ki, amelyeket laborítóriumi vizsgálatnak is vetettek alá.. Ezen egyebek mellett a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték.

Forrás: MTI/Gourmetriporter

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2018/01...

sponsored links

Keres?s