Édesburgonyás vöröslencsés curry thai fekete rizzsel
sponsored links
Szép hosszú cím.:) A múltkoriban Nigella az egyik mûsorában vegán ételeket készített, köztük ezt is, bár picit másképp. Eredetileg sütõtökös lett volna a curry, de nem kaptam a hétvégén sütõtököt, így vöröslencsés lett, az is narancsos színû. Az eredeti recept még tartalmazott egy korianderes, jalapeno paprikás salsát is, de én azt kihagytam, mivel az én kosztosaim közül nem mindenki eszik csípõset. Az étel így magában is fantasztikus. Mivel a sztárséf a mûsorában nem tért ki arra, hogy is fõzte meg a fekete rizst, úgy csináltam, ahogy gondoltam. Na, sokat szövegeltem, jöjjön a recept.
Hozzávalók 6 fõ részére: 2 bögre fekete thai rizs, szárított fokhagyma, só, bors, olívaolaj. 4 édesburgonya, egy jókora sárgarépa (valóban méretes volt) 1/2 zacskó vörös lencse, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 2 ek paradicsompüré, 2 zöldségleves kocka, 1 zöld csili paprika, kurkuma, garam massala, õrölt koriander, római kömény, fûszer paprika, olíva olaj, 1 doboz kókusztej.
Elkészítése: A fekete rizst mossuk át alaposan, majd olívaolajon kezdjük el pirítani. Öntsük fel kétszeres mennyiségû vízzel, fûszerezzük a fokhagymával, sóval borssal és forrás után vegyük vissza a legalacsonyabb lángra, majd fõzzük 30-35 percig. Nagyon lassan fõ meg, de érdekes krémes dió szerû íze lesz. Nekem nagyon bejött, máskor is fogok készíteni.
A curryhoz vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát a gyömbért a csili paprikát apróra, majd kezdjük el olíva olajon pirítani. Tegyünk hozzá a paradicsompürét és a száraz fûszereket is. Majd öntsük fel 1 liter vízzel és morzsoljuk bele a zöldség leves kockákat. Az édesburgonyát és répát hámozzuk fel, vágjuk kockára és tegyük az alaplébe. Fõzzük 10-15 percig alacsonyabb lángon, épp csak forrjon. Utána tegyük bele a vörös lencsét is, ezzel még 10 percig forraljuk, és mehet bele a kókusztej. Forraljuk össze és zárjuk le a lángot alatta. Tálalásnál locsoljunk rá csilis olívaolajat, már aki még igényli a csípõs ízt. Díszítsük koriander zölddel.
Hozzávalók 6 fõ részére: 2 bögre fekete thai rizs, szárított fokhagyma, só, bors, olívaolaj. 4 édesburgonya, egy jókora sárgarépa (valóban méretes volt) 1/2 zacskó vörös lencse, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 2 ek paradicsompüré, 2 zöldségleves kocka, 1 zöld csili paprika, kurkuma, garam massala, õrölt koriander, római kömény, fûszer paprika, olíva olaj, 1 doboz kókusztej.
Elkészítése: A fekete rizst mossuk át alaposan, majd olívaolajon kezdjük el pirítani. Öntsük fel kétszeres mennyiségû vízzel, fûszerezzük a fokhagymával, sóval borssal és forrás után vegyük vissza a legalacsonyabb lángra, majd fõzzük 30-35 percig. Nagyon lassan fõ meg, de érdekes krémes dió szerû íze lesz. Nekem nagyon bejött, máskor is fogok készíteni.
A curryhoz vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát a gyömbért a csili paprikát apróra, majd kezdjük el olíva olajon pirítani. Tegyünk hozzá a paradicsompürét és a száraz fûszereket is. Majd öntsük fel 1 liter vízzel és morzsoljuk bele a zöldség leves kockákat. Az édesburgonyát és répát hámozzuk fel, vágjuk kockára és tegyük az alaplébe. Fõzzük 10-15 percig alacsonyabb lángon, épp csak forrjon. Utána tegyük bele a vörös lencsét is, ezzel még 10 percig forraljuk, és mehet bele a kókusztej. Forraljuk össze és zárjuk le a lángot alatta. Tálalásnál locsoljunk rá csilis olívaolajat, már aki még igényli a csípõs ízt. Díszítsük koriander zölddel.