Édesburgonyás túrógombóc zsályás vajjal
sponsored links
Teljesen rákaptam mostanában az édesburgonyára, sülve, fõve, mindenhogyan nagyon bejön nekem.
Tegnap egy belõle készült túrógombóc volt az ebédem, ami remekül beilleszthetõ az ünnepek utáni diétába is.
Hozzávalók 4 személyre
30 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)
25 dkg túró
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
3-4 evõkanál liszt
só
szerecsendió
A zsályás vajhoz
3 dkg vaj
5-6 zsályalevél
só
A zsályás vajhoz a vajat megolvasztjuk, rádobjuk a zsályaleveleket és kb. egy percig pirítjuk. Sózzuk és félretesszük.
Az édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfõzzük.
Leöntjük róla a fõzõvizet, pépesre törjük és megvárjuk, amíg langyosra hûl.
Ekkor hozzáadjuk a túrót, a sajtot, a tojást, szerecsendióval ízesítjük és ízlés szerint sózzuk Apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy ne legyen túl kemény, de ragacsos se.
Diónyi golyókat formázunk belõle és enyhén sós vízben kifõzzük õket.
Ha feljöttek a víz felszínére, szûrõkanállal a vajra szedjük és összeforgatjuk.
Reszelt sajttal, esetleg tejföllel kínáljuk.