Édesburgonya saláta spenóttal és gránátalmával

2014-02-09

sponsored links

Igazi ízkavalkád ez a saláta... és most hogy ráleltem erre a csodálatos zöldségre, ami félig olyan mintha gyümölcs lenne... hmm, ez valami fantasztikus! :)

A batáta, attól függetlenül, hogy burgonyának hívjuk nem áll rokonságban egyik burgonyafajtával sem, még a csicsókával sem. 38 g ch/ 100 g, ami cukorbetegség esetén nem elegendõ információ, fontos tudni, hogy mennyi a GI (vis a glikémiás indexe) is. Ami jelen esetben nagyon kedvezõ, ugyanis 33, szemben a burgonyával, aminek 90 körüli. Tehát nagyon kedvezõ a felszívódása és ráadásul a gumós burgonyafélék közül (és most ide sorolom a csicsókát is) az édesburgonyának legtöbb a fehérje tartalma. Épp most olvastam a macosz-on (www.macosz.hu), hogy az orvosok ajánlják beépíteni a cukorbeteg diétájába. 

Délelõtt a Szimpla piacon jártam, ahol nagyon sok háztáji dolgot be lehet szerezni, mint házi sajtokat, frissen sütött kenyereket és természetesen hús, kolbász is van, sõt mindenféle lekvár, szörp stb... Többek között ezt a csodás batátát is ma szereztem, amibõl ezt az isteni salátát csináltam. Egy kis inspirációval szolgált  Jeanine, aki a Love & Lemons szerzõje, fantasztikusan jó receptjei vannak, érdemes szétnézni nála. Az eredeti verzión picit változtattam és ez lett belõle: 


Hozzávalók (2 fõre)
  • 2 közepes édesburgonya ~ 200 g (38 g ch / 100 g) vis összesen 76 g ch
  • 100 g bébi spenót (és/vagy saláta, bmilyen, lehet vörös káposzta is, illetve tehetünk bele csirákat is - én is szórtam a tetejére) 0 g ch
  • 1 közepes lila hagyma nagyobb szeletekre vágva
  • 1/2 gránátalma magjai ~ 16 g ch
  • 1 marék koriander, nagyobb darabokra vágva vagy petrezselyem levél is jó! 
  • só, bors
  • 3-4 ek natúr joghurt (tejérzékenyeknek pl szója) - ami az öntet lesz. De készíthetjük máshogy is, aki nem szeretne bele joghurtot, bár szerintem a kicsit savanykás íz nagyon jó az édes burgonyával és gránátalmával. Tehát másik lehetõség a már jól bevált olíva olaj, balzsamecet, citromlé, fokhagyma, só, bors
  • pár csepp citromlé
  • pirított szezámmag (opcionális, saláta tetejére)

Elkészítése: 
  1. Sütõt elõmelegítjük kb. 180 fokra. 
  2. Az édesburgonyát megpucoljuk, vigyázzunk, hogy kicsit keményebb a héja, nehezebben tudjuk vágni. Majd apró kockára vágjuk, sózzuk és borsozzuk. Egy sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon megsütjük, kb. 20 perc. 
  3. Amíg az édesburgonya sül, összeállítjuk a saláta alapjait. Vagyis megmossuk a spenótot, lecsepegtetjük és egy salátás tálba rendezzük. Ha használunk más salátának valót is (a képen jégsaláta van még benne) akkor azt is beletesszük. A koriander leveleivel szintén így teszünk, megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékony félkör alakúra vágjuk, azt is a salátás tálba dobjuk.
  4. Egy másik edény készítünk elõ a gránátalmának. A legcélszerûbb a mosogató tálcában végezni ezt a mûveletet, mert a gránátalma leve akarva akaratlanul is de ide - oda fog spriccelni, szóval, hogy késõbb ne kelljen olyan sokat takarítani, így a következõt tesszük: a gránátalmát tetejét megskalpoljuk, majd óvatosan négy oldalról bemetsszük, nem vágjuk be teljesen. Ezt követõen jöhet a mosogató feletti mûvelet, vagyis ahol bemetszettük ott fejjel lefelé fordítva szétválasszuk, így negyedeljük tulajdonképpen az egész gránátalmát. Egy-egy ilyen negyedet pedig egy tál felé helyezünk és úgy morzsoljuk ki belõle a magokat. Ha tudjuk is kijön, akkor fentrõl ütögethetjük is. (nekem ez most nem jött össze) Tehát egészen közel tartva a tálhoz, vagy akár abba benne. Biztosan fog bele menni a fehér héj részébõl is, azt majd utólag kiszedegetjük. Vagy: egy vízzel teli tálban is csinálhatjuk ezt a mûveletet, na akkor tuti hogy nem lesz minden gránátalmás (csempe, csap, és mi :)), mert a vízben végezzük ezt a mûveletet. Egyébként talán azért is célszerûbb így, mert akkor a víz tetejére jönnek a fehér héj darabok és könnyebb eltávolítani, míg a magok lesüllyednek. A magokat leöblítjük és mehet is a bele a salátás tálba. 
  5. Ez idõ alatt az édesburgonya kockák is nagy valószínûséggel megsültek... ha nem, akkor nagyon gyorsak voltunk a gránátalmával, ami kicsit hihetetlen... de végül is rutinosak elõnyben :) 
  6. Ezt követõen elkészítjük az öntetet és leöntjük vele a salátánkat. Vagyis natúr (bio) joghurtba belekeverünk pár csepp citromlevet, picit sózzuk és borsozzuk. A másik lehetõség pedig olívaolajba elkeverünk nagyon kevés balzsamecetet, citromlevet és kevés fokhagymát is reszelünk bele. A salátánk pedig ilyen szép lesz: 

Egy adag kb. 45 g ch-ot tartalmaz!

Nagyon cuki videó a gránátalma felbontásáról :))




Folytats a blogon ... anniestaste.blogspot.com/2014/02/edes...

sponsored links

Keres?s