Édesburgonya pikáns-fûszeres raguval
sponsored links
Évekkel ezelõtt kóstoltam elõször édesburgonyát, az élmény azonban mind a mai napig tart. Ebbõl az érdekes alapanyagból még az ünnepek alatt sikerült elkészítenem ezt az ételt. Izgalmas ízek, némi egzotikum, pont az év utolsó hetére illõ finomság.
Ennek a burgonyafélékhez sorolt zöldségnek semmi köze nincs a hagyományos értelemben vett burgonyákhoz. Húsa majdnem olyan sárga, mint a répáé, íze viszont a sütõtökre hasonlít, szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik. Ismert még batata, sweet potato, süßkartoffel, satsuma-imo vagy éppen patates douces néven is. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belõle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.
Az édesburgonyát megmostam, és durván fél centinként bevagdostam, majdnem a végéig (érdemes óvatosan vágni, amint a fotó mutatja, nálam volt, ahol a kés kicsit megszaladt). Olívaolajjal meglocsoltam, sóztam, borsoztam, sütõbe tettem, és ...