Édesburgonya krémleves, sajtos csavarttal
sponsored links
Még mindig nagy kedvenc nálunk az édesburgonya. Ilyen hideg napokon, mint a mai is, igazán jól esik egy kis lélek melengetõ leves. Bár a téli depresszióból kirángatni nem fog, legalábbis engem nem, de a testemnek jól tesz, mert legalább átmelegít. Egyik héten hétfõn plusz 20, a következõ héten -2 és szakad a hó. Nem hiszem el... már sírni tudnék. Vár ránk a játszótér, a kinti séta, a friss tavaszi levegõ és a fák... mikor virágoznak? Mikor fog sütni egész nap a napocska? Az utóbbi idõben igaz enyhébbek a telek, de nagyon elhúzódnak. A 12 hónapból szinte 7 fûtésszezon. Nem szeretem a bezártságot, remélem héten lezárul ez az idõszak.
Édesburgonya krémleves, sajtos csavarttal
Hozzávalók (4 személy részére):
3 közepes édesburgonya
3 közepes burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 evõkanál olívaolaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
frissen õrölt bors
só
bors
1,5 liter húsalaplé
tálaláshoz:
tejszín
továbbá
25 dkg kész levelestészta
1 tojás
reszelt goudasajt
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, kevés olajon megdinszteljük. A kétféle burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd a hagymára tesszük. Felöntjük húsalaplével, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfûvel. Fedõ alatt puhára pároljuk. A végén krémesre turmixoljuk. Belefõzhetünk 2-3 evõkanál tejszínt, de mellé is tálalhatjuk, ha valaki nem szereti.
A leveles tésztát kitekerjük, megkenjük felvert tojással, majd jól megszórjuk sajttal. Keresztben kettévágjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra. Két végénél fogva megtekerjük, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Leves mellé tálaljuk.
Édesburgonya krémleves, sajtos csavarttal
Hozzávalók (4 személy részére):
3 közepes édesburgonya
3 közepes burgonya
1 kis fej vöröshagyma
2 evõkanál olívaolaj
1 teáskanál morzsolt kakukkfû
frissen õrölt bors
só
bors
1,5 liter húsalaplé
tálaláshoz:
tejszín
továbbá
25 dkg kész levelestészta
1 tojás
reszelt goudasajt
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, kevés olajon megdinszteljük. A kétféle burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd a hagymára tesszük. Felöntjük húsalaplével, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk kakukkfûvel. Fedõ alatt puhára pároljuk. A végén krémesre turmixoljuk. Belefõzhetünk 2-3 evõkanál tejszínt, de mellé is tálalhatjuk, ha valaki nem szereti.
A leveles tésztát kitekerjük, megkenjük felvert tojással, majd jól megszórjuk sajttal. Keresztben kettévágjuk, majd kb. 2 cm-es csíkokra. Két végénél fogva megtekerjük, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Elõmelegített 200 fokos sütõbe helyezzük és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Leves mellé tálaljuk.