Édesburgonya (batáta) krémleves
sponsored links
Nem nagyon szoktunk különleges ételeket enni, de most így az új év kezdetén gondoltam a fantáziámat régóta piszkáló édesburgonyát csak ki kellene próbálni. Jött az ötlet onnan, hogy megláttam a tecsóban. 700 ft kilója, hát gondoltam 2 darabot beújítok, ami végül 3 db lett és végül mindössze 1,5 kg-ot nyomott.
Kicsit utána jártam a témának mit is lehetne készíteni belõle és így esett elsõként a krémlevesre a választásom.
Mondjuk nem nagyon szeretjük a krémleveseket, konkrétan talán tavaly készítettem utoljára sütõtökbõl, ami szó mi szó bejövõs volt és mivel az a recept Gyömbértõl származott és most is találtam nála, megbízható, már letesztelt forrás lévén nem féltem tenni egy próbát.
Az édesburgonya, vagy más néven batáta nagy átlagban export útján kerül kis hazánkba, pedig termelik itthon is Ásotthalmon és jövõre lehet a mi kertünkben is. Elméletileg két fajtája van: az egyik héja is kissé lilás, annak a húsa is lila és van a krumplisabb kinézetû, barna, földes héjú, aminek a húsa sárga. Azt mondják a lila íze g a gesztenyére hajaz, míg a sárgáé sütõtökös.
Hát sárgát kaptam, de ezt is akartam.
Mosás, hámozás után olyan túlméretezett répa kinézete volt a dolognak és ízre sem mondtam rá mást.
A leves egyébként nagyon finom, sõt chipsnek sütve sóval, borssal valóban van neki amolyan sült sütõtök beütése és nekünk nagyon is bejött!
A leves sem bonyolult, tisztítás, szeletelés nélkül fél óra alatt el is készíthetõ.
Kókusztejes édesburgonya krémleves zöld dió vagy tökmag feltéttel
(4-6 fõre)
50 dkg tisztított, kockázott édesburgonya (sárga húsú)
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 liter víz
kb. 2 dl kókusztej
kevéske extra szûz olívaolaj
zöld dió szeletelve vagy felaprítva (szirup mentesen) ? vagy tökmag és tökmag olaj
só, bors ízlés szerint
A hagymát néhány percig dinszteljük az olajon.
A felaprított fokhagymát is beledobjuk, rátesszük a burgonyakockákat és együtt pirítjuk magas lángon az egészet további 2-3 percig.
Közben kevergetjük.
Felöntjük a vízzel, sózzuk-borsozzuk.
Forrás után kb. 20 perc alatt puhára fõzzük az batátát, botmixerrel sima állagúra keverjük, majd újraforraljuk és besûrítjük a kókusztejjel.
A kókusztejet használat elõtt alaposan keverjük össze, mert szétválik a krém és a tej része.
Tálaláskor vékonyra szeletelt vagy felaprított zöld diót vagy tökmagot, illetve tökmagolajat hintünk a tetejére.
Érdemes a zöld dió tekintetében elõtte a szirupot lemosni vagy letörölni róla, elég édesség van a dió belsejében, ami édesen harmonizál a leves enyhe sósságával.
(A képen kevés leves van szedve a tányérba, mert a dió egyébként elsüllyed, így akár meg is lephetjük vele vendégeinket, ha belekeverjük.)
Nagyon jó kis leves betét a dió, a finom textúrájú levest igazán feldobja némi rágni való!
Kókusztej hiányában nyugodtan sûríthetõ fõzõtejszínnel (szerintem).
Mind a két feltéttel nagyon finom!
A tökmag nagyon passzol hozzá, pláne ha van még egy kis stájer tökmagolajunk a kamra polcán. Persze aki simán kanalazná befelé a levest mindenféle rágni való nélkül, az ne tegyen bele semmit.
A zöld dióval azért jó, mert az egyébként sós leves nagyon jól harmonizál a kicsit édes zöld dió darabokkal és a dió állaga is nagyon megy a leveshez. Ez a verzió azoknak jön be, akik szeretik az édes-sós kombót?..sós ropit csokival, ilyenek. Mint én?
Akárhogy is nagyon finom, ajánlom figyelmetekbe, próbáljátok ki. Elég egy közepes vagy nagyobbacska édesburgonyát vásárolni hozzá és máris kész a finom leveskénk 4 vagy 6 személyre.
További képeket a Facebookon a Kókusztejes édesburgonya krémleves címû albumban találsz.
Ezeket is kedvelnéd:
Sütõtök krémleves
Vaníliás, rebarbarás málna krémleves
Brokkoli krémleves krutonnal
Sütögetés Varga Gáborral a Gastropolisban
Trüffel krémes, erdei gyümölcsös CSIKOS mini palacsintatorta