Édesanyám pácolt szalonnája, ahogy nagymamámtól tanulta
sponsored links
Hozzávalók: 15-20 tábla szalonna;
a pácléhez: 15 l víz, 3 kg jódmentes só, 3 nagy fej, negyedekbe vágott hagyma, 25 dkg megpucolt fokhagyma, 10 dkg szemes bors, 10 babérlevél;
a fokhagymás-paprikás krémhez: 15 dkg fokhagyma, 12 dkg fûszerpaprika, 2 evõkanál jódmentes só, kevés meleg víz
Elkészítése:
A szalonnát tetszés szerinti táblákba vágjuk, megformázzuk. Bõven megszórjuk sóval, fateknõbe (vagy mûanyagtálba,- hordóba) rétegezzük és 2-3 napig állni hagyjuk benne.
Ezután kivesszük, a szalonnát hideg víz alatt leöblítjük, a teknõt(tálat, hordót) kimossuk.
A páclé hozzávalóit forrás után 5-10 percig fõzzük, kicsit hûlni hagyjuk, majd beletöltjük a teknõbe és felöntjük még 15 l hideg vízzel. (bennehagyunk mindent:hagymát, fokhagymát, borst, babérlevelet)
A szalonnákat behelyezzük a hideg páclébe, vigyázva, hogy az teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lenyomjuk, majd 2-3 hétig benne hagyjuk, 1-2* átforgatjuk.
Ekkor kivesszük, meleg vízzel lemossuk, felsõ részén bevágjuk, sonkakötõ madzaggal és kis fadarabok segítségével átkötjük, majd felakasztjuk és 1 napig száradni hagyjuk.
2-3 nap füstöljük keményfa fûrészporral, egy-egy nap szünetet tartva a füstölések között.
Füstölés után a szalonnát forró!!! vízben(2-3 tábla szalonna mosása után a vízet kicseréljük) konyharuha segitségével jól megmossuk, felakasztva pár órát száradni hagyjuk. A füstölt ízét nem veszti el, a szalonna pedig nagyon puha és finom lesz.
A megpucolt fokhagymát áttörjük, sóval kikavarjuk, hozzáadjuk a fûszerpaprikát és kevés meleg vízzel kenhetõen krémesre kavarjuk, majd a szalonnát egy ecsettel körbekenjük vele(a bõrõs részt nem, csak a felületét és az oldalakat). Legalább 2-3 hétig száraz, szellõs kamrában, felakasztva tároljuk, majd zacskókba téve lefagyasztjuk.
Régen Nagymamám egész évben a szellõs kamrában tartotta, nyáron újból lemosta forró vízzel és újrakente fokhagymás-paprikás krémmel.
Pácolás után, lemosva |
Füstölésre várva |