Édesanyám pácolt szalonnája, ahogy nagymamámtól tanulta

2017-11-26

sponsored links




Hozzávalók: 15-20 tábla szalonna;  

a pácléhez: 15 l víz, 3 kg jódmentes só, 3 nagy fej, negyedekbe vágott hagyma, 25 dkg  megpucolt fokhagyma, 10 dkg szemes bors, 10 babérlevél;

a fokhagymás-paprikás krémhez: 15 dkg fokhagyma, 12 dkg fûszerpaprika, 2 evõkanál jódmentes só, kevés meleg víz



Elkészítése: 
A szalonnát tetszés szerinti táblákba vágjuk, megformázzuk. Bõven megszórjuk sóval, fateknõbe (vagy mûanyagtálba,- hordóba) rétegezzük és 2-3 napig állni hagyjuk benne. 
Ezután kivesszük, a szalonnát hideg víz alatt leöblítjük, a teknõt(tálat, hordót) kimossuk. 

A páclé hozzávalóit forrás után 5-10 percig fõzzük, kicsit hûlni hagyjuk, majd beletöltjük a teknõbe és felöntjük még 15 l hideg vízzel. (bennehagyunk mindent:hagymát, fokhagymát, borst, babérlevelet)

A szalonnákat behelyezzük a  hideg páclébe,  vigyázva, hogy az teljesen ellepje. Ha szükséges, fával és nehezékkel lenyomjuk, majd 2-3 hétig benne hagyjuk, 1-2*  átforgatjuk. 

Ekkor kivesszük, meleg vízzel lemossuk, felsõ részén bevágjuk, sonkakötõ madzaggal és kis fadarabok segítségével átkötjük, majd felakasztjuk és 1 napig száradni  hagyjuk. 
2-3 nap füstöljük keményfa fûrészporral, egy-egy nap szünetet tartva a füstölések között. 

Füstölés után a szalonnát forró!!! vízben(2-3 tábla szalonna mosása után a vízet kicseréljük) konyharuha segitségével jól megmossuk, felakasztva pár órát száradni hagyjuk. A füstölt ízét nem veszti el, a szalonna  pedig nagyon puha és finom lesz.  

A megpucolt fokhagymát áttörjük,  sóval kikavarjuk, hozzáadjuk a fûszerpaprikát és kevés meleg vízzel kenhetõen krémesre kavarjuk, majd a szalonnát egy ecsettel körbekenjük vele(a bõrõs részt nem, csak a felületét és az oldalakat). Legalább 2-3 hétig száraz, szellõs kamrában, felakasztva tároljuk, majd zacskókba téve lefagyasztjuk.

Régen Nagymamám egész évben a szellõs kamrában  tartotta, nyáron újból lemosta forró vízzel és újrakente fokhagymás-paprikás krémmel.  


Pácolás után, lemosva


Füstölésre várva



Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/11/ed...

sponsored links

Keres?s