Édes ámulat?
sponsored links
Ez az igazi Bécsi fánk a nagyitól, házi baracklekvárral, nem maradhat ki a hétvégi menübõl, én már nagyon sokszor elkészítettem, egyszerûen mennyei. Készítsétek el, nagyon finom az tuti biztos, hogy hipp-hopp, el fog fogyni?
Bécsi fánk nagyi módra:
Hozzávalók: 25-30 db
50 dkg liszt
8 dkg finom kristálycukor
4 dkg friss élesztõ
8 dkg olvasztott vaj
0,5 dkg só
1 tojás
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
1 ek rum
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja, reszelve - én már kipróbáltam narancs héjjal is, egyszerûen mennyei
házi baracklekvár
porcukor a díszítéshez
bõ kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet sütõlapra szitáljuk és a sütõben, 50 0C-on 20 percig melegítjük. A tej felében feloldjuk az élesztõt, a megmelegített lisztet egy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedés vájunk, és ebbe öntjük az élesztõs tejet, ebbõl kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot, és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát, fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
H a megkelt a tészta, akkor belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a lisztet jól lesöpörjük róla, és egy 7 cm-es fánk szaggatóval, vagy egy nagyobb pohár/vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. ? ha szükséges, akkor a fánkszaggatót lisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta - Ha készen vagyunk, akkor egy konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nõnek.
Eközben felforrósítjuk a bõ zsiradékot/vagy olajat a megfelelõ hõmérsékletre. - figyeljünk a zsiradékra, hogy tényleg megfelelõ legyen a hõmérséklete, akkor jó, amikor a zsírba csepegtetett víz hangosan sistereg. Tehát semmi esetre se hagyjuk ott az olajat, mert ha túl forrósodik, akkor megéghetnek a fánkok, hamar megsül kívülrõl és belül nyers marad. A fánk sütést mindig azzal az oldalával kezdjük, ami felül van kelesztéskor, lehet egy lyukat nyomni a tetején ? és beletesszük a fánkokat. kb. 2 perc múlva a fánkokat óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat is ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas szûrõkanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük, vagy papírtörlõre tesszük.
Tálaláskor porcukorral meghintve házi baracklekvárral kínáljuk ezt a csodálatosan finom, hagyományos bécsi farsangi fánkot, melyet egyszerûen tényleg nem lehet megunni.
*Tipp: nem kell félni a keltészta készítéstõl, ha a fenti lépéseket betartod, garantált sikered lesz.
Jó étvágyat!
Klarissza
Természetes gyümölcs édesítõszer
Édes élet ? tudatosan ? Miért egészségesebb a nádcukor, mint a fehér cukor?
Minden egyben ? édes, gazdag, selymes és frissítõ?
Izgalmas esti kényeztetés ? Édes epres bolondozás?
Édes bûnbeesés ? a lelked is eladnád érte?
Bécsi fánk nagyi módra:
Hozzávalók: 25-30 db
50 dkg liszt
8 dkg finom kristálycukor
4 dkg friss élesztõ
8 dkg olvasztott vaj
0,5 dkg só
1 tojás
3 tojás sárgája
2,5 dl tej
1 ek rum
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja, reszelve - én már kipróbáltam narancs héjjal is, egyszerûen mennyei
házi baracklekvár
porcukor a díszítéshez
bõ kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet sütõlapra szitáljuk és a sütõben, 50 0C-on 20 percig melegítjük. A tej felében feloldjuk az élesztõt, a megmelegített lisztet egy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedés vájunk, és ebbe öntjük az élesztõs tejet, ebbõl kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Közben a maradék tejben feloldjuk a kristálycukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot, és a rumot. Amikor a kovász felületén széles repedések keletkeznek, mindezeket összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát, fakanállal addig verjük, míg selymesen fényes lesz, s hólyagokat vet. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
H a megkelt a tészta, akkor belisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk és a lisztet jól lesöpörjük róla, és egy 7 cm-es fánk szaggatóval, vagy egy nagyobb pohár/vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. ? ha szükséges, akkor a fánkszaggatót lisztezzük, hogy ne ragadjon rá a tészta - Ha készen vagyunk, akkor egy konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg egyharmadukkal meg nem nõnek.
Eközben felforrósítjuk a bõ zsiradékot/vagy olajat a megfelelõ hõmérsékletre. - figyeljünk a zsiradékra, hogy tényleg megfelelõ legyen a hõmérséklete, akkor jó, amikor a zsírba csepegtetett víz hangosan sistereg. Tehát semmi esetre se hagyjuk ott az olajat, mert ha túl forrósodik, akkor megéghetnek a fánkok, hamar megsül kívülrõl és belül nyers marad. A fánk sütést mindig azzal az oldalával kezdjük, ami felül van kelesztéskor, lehet egy lyukat nyomni a tetején ? és beletesszük a fánkokat. kb. 2 perc múlva a fánkokat óvatosan megfordítjuk, s a másik oldalukat is ugyanennyi ideig sütjük. Ezután lyukas szûrõkanállal kiszedve rácson lecsepegtetjük, vagy papírtörlõre tesszük.
Tálaláskor porcukorral meghintve házi baracklekvárral kínáljuk ezt a csodálatosan finom, hagyományos bécsi farsangi fánkot, melyet egyszerûen tényleg nem lehet megunni.
*Tipp: nem kell félni a keltészta készítéstõl, ha a fenti lépéseket betartod, garantált sikered lesz.
Jó étvágyat!
Klarissza
Hasonló bejegyzések:
Természetes gyümölcs édesítõszer
Édes élet ? tudatosan ? Miért egészségesebb a nádcukor, mint a fehér cukor?
Minden egyben ? édes, gazdag, selymes és frissítõ?
Izgalmas esti kényeztetés ? Édes epres bolondozás?
Édes bûnbeesés ? a lelked is eladnád érte?