Édes véres
sponsored links
Állt a bál a múlt héten, céllövölde, ringlispil, plüss szív mérgezés meg édes sült disznóvér, ahogy olasz karnevál idején illik. Utóbbit csak megidéztük, nápolyi ismerõsöm említette, hogy náluk elmaradhatatlan kelléke a farsangi mulatságnak a chiacchiere (lárifári), becenevén bugie (hazugság) vagy frappe (mesebeszéd), azaz összefoglaló nevén csörögefánk és mellé a sanguinaccio, az édes disznóvér. Én nem hagytam magunkat, visszavágtam, nálunk meg van torta di véres hurka. (Szeretném megkérdezni Váncsa Istvánt, végülis az egy torta, ha só helyett cukrot rakunk bele, megbolondítjuk egy kis fahéjjal és tortaformában sütjük ki, ugye?) A csörögérõl múlt héten írtam, ha sanguinaccióhoz tervezzük fogyasztani, illõ disznózsírban kisütni. Az édes véres csemegéhez többféle elkészítési opciót is leírok, lehet válogatni szájzamat szerint... Én ezt most kihagynám, ööö... nem volt hirtelen kéznél ööö... cukor, nem, nem, ööö... disznó...csak ezért...
A forgácsfánk a taljánoknák is hagyományokon alapuló sütemény, régen a 16 évesek felnõtté válását ünnepelték ezzel a süteménnyel. A csöröge kísérõje, a "sanguinaccio dolce" a déli régiókra jellemzõ, fõképp Lucania e Campania környékén. Tömény krém, amelynek alapja a keserû csokoládé és a friss disznóvér, amely enyhén savanykás ízt ad az édességnek. Tradícionális lucaniai konyhákban vörös borral keverik, kandírozott gyümölccsel és mazsolával gazdagítják. Campaniában, fõképp Nápolyban pedig tejjel dúsítják a vért. 1992-tõl egyébként tilos disznóvért árusítani Olaszországban, így ez a házi disznóölések csemegéje manapság, és továbbra is a régi, hagyományos módon készítik. Ahol nem ragaszkodnak a régi receptúrákhoz, ott már vértelen az édesség és tejjel helyettesítik a mennyiségét.
A "túrta dé hanc dé pórhel" (disznóvér torta) Bergamóban úgy készül, hogy fél liter disznóvért leszûrnek, ne legyen csomómentes, azért, majd fél liter tejjel keverik, beleraknak 200 gr cukrot, 2 kanál lisztet és egy tojást, összekeverik, tortaként ...