Édes túrós lepény és kapros túrós lepény
sponsored links
Már napok óta tervezem, hogy túrós lepényt sütök, a túró a hét közepe óta várja a hûtõben, hogy felhasználjam végre. Receptek után kutattam a neten, és Limaránál meg is találtam amit kerestem. Tõle már megsütöttem az express croissant-t, és nagyon ízlett a családnak, úgy gondoltam, ezzel sem fogok mellé. A tésztát egy az egyben úgy készítettem el, ahogy az Limaránál írva vagyon, a tölteléken változtattam kicsit, és nyugodtan mondhatom nem vált kárára a sütinek, sõt :)!!
Tehát a tészta hozzávalói: 40 dkg finom liszt, 1 teáskanál só, 1 evõkanál cukor, 1 dl tej, 15 dkg tejföl (én 12 %-ost használtam), 1 tojás (S-es), 10 dkg olvasztott vaj, kicsit több, mint fél Lidl-s friss élesztõ.
A tejben feloldottam a cukrot, megmelegítettem kicsit a mikróban, aztán belemorzsoltam az élesztõt és hagytam felfutni. A lisztet, sót, tejfölt, tojást egy tálban összeállítottam a felfutott élesztõvel. Mikróban felolvasztottam a vajat is, és végül azt is a tésztához adtam. Nagyon finom puha, zsíros tészta lett. A tésztás tálat tiszta, több rétegben hajtott konyharuhával letakarva 30-40 fokra állított sütõbe tettem kelni.
Elkezdtem a töltelékeket összeállítani.
Az édes töltelék hozzávalói: 1 kg félzsíros tehéntúró, 10 dkg vaj, 10 dkg tejföl (ez is 12 %-os volt), 2-3 teáskanál ...