Édes tarhonya szelet barackkal
sponsored links
Édes tarhonya szelet barackkal |
Hozzávalók:
40dk tarhonya
50 deka sárgabarack ( vagy 1doboz konzerv barack)
1l tej
3dl tejszín
6db tojás
30 deka barack lekvár
6 evõkanál cukor + 20 deka cukor a habba
2 zacskóvaniliás cukor
1 teáskanál õrölt fahéj
3 deka vaj.
A házi tarhonyát a vajon megpirítjuk, a tejjel felengedjük,3 evõkanál cukrot beleteszünk és puhára fõzzük.Mivel a tarhonya lassan fõ, én közepes lángon kevergetve kb. 40 percig fõztem, és miután elzártam a lángot, fedõt rátéve 10 percig duzzadni hagytam. Ezután egy nagyobb tálba kiöntöttem, szétterítettem, hogy gyorsabban hûljön. A tojások sárgáját 3 evõkanál cukorral, a vaniliás cukorral, fahéjjal kikevertem, hozzáadtam a tejszínt, és ezt az elegyet ráöntöttem az idõközben kihûlt tarhonyához.A megmosott barackot apró kockákra vágtam, ezt is a tarhonyához adtam és mindent jól összekevertem. A masszát sütõpapírral bélelt 23x33 centis tepsibe símítottam, tetejét baracklekvárral megkentem, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 30 percig sütöttem.Eközben a tojásfehérjékbõl a 20 deka cukorral (csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habot vertem, amit ráigazítottam a félig sült sütemény tetejére. Tortafésûvel néhány csíkot húztam bele és visszatettem a sütõbe elõször 100 fokra mérsékelve a sütõ hõmérsékletét. Így "szárítottam" 30 percig, majd ismét 180 fokra igazítottam, és 10 perc alatt színt adtam a tojáshabnak. Kinyitott sütõajtónál hûtöttem langyosra, hogy ne essen össze a hab.
Még langyosan tepsivel együtt kivittem Foktõre a Tarhonyafesztiválra.
Nagy hõség volt, amit ez a fajta sütemény nemigen szeret. Nagyon nehéz volt formás kockákat vágni belõle, de akiket megkínáltam vele megdícsérték, és kérték a receptjét.
Felét tepsistõl hûtõbe tettük, és kihûlt állapotában már jól lehetett vágni - ekkor meg a sütõpapír nehezítette meg a formás szeletelést, tehát legközelebb ehhez a süteményhez nem sütõpapírt használok, hanem vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe teszem.
Édes tarhonya szelet barackkal |
Édes tarhonya szelet barackkal |
Esemény és élménydús volt a Tarhonyafesztivál - most nem írok róla bõvebben, hasonlatos volt az elõzõekhez, melyekrõl már írtam