Édes tarhonya szelet barackkal

2017-07-02

sponsored links

Édes tarhonya szelet barackkal

    Hozzávalók:
40dk tarhonya
50 deka sárgabarack ( vagy 1doboz konzerv barack)
1l tej
3dl tejszín
6db tojás
30 deka barack lekvár
6 evõkanál cukor + 20 deka cukor a habba
2 zacskóvaniliás cukor
1 teáskanál õrölt fahéj
3 deka vaj.
A házi tarhonyát a vajon megpirítjuk, a tejjel felengedjük,3 evõkanál cukrot beleteszünk és  puhára fõzzük.Mivel a tarhonya lassan fõ, én közepes lángon kevergetve kb. 40 percig fõztem, és miután elzártam a lángot, fedõt rátéve 10 percig duzzadni hagytam. Ezután egy nagyobb tálba kiöntöttem, szétterítettem, hogy gyorsabban hûljön. A tojások  sárgáját 3 evõkanál cukorral, a  vaniliás cukorral,   fahéjjal kikevertem, hozzáadtam a tejszínt, és ezt az elegyet ráöntöttem az idõközben kihûlt tarhonyához.A megmosott  barackot apró kockákra vágtam, ezt is a tarhonyához adtam és mindent jól összekevertem. A masszát sütõpapírral bélelt 23x33 centis tepsibe símítottam, tetejét baracklekvárral megkentem, majd 180 fokra elõmelegített sütõben 30  percig sütöttem.Eközben a  tojásfehérjékbõl a 20 deka cukorral (csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habot vertem, amit ráigazítottam a félig sült sütemény tetejére. Tortafésûvel néhány csíkot húztam bele és visszatettem a sütõbe elõször 100 fokra mérsékelve a sütõ hõmérsékletét. Így "szárítottam" 30 percig, majd ismét 180 fokra igazítottam, és 10 perc alatt színt adtam a tojáshabnak. Kinyitott sütõajtónál hûtöttem langyosra, hogy ne essen össze a hab.
Még langyosan tepsivel együtt kivittem Foktõre a Tarhonyafesztiválra.

Nagy hõség volt, amit ez a fajta sütemény nemigen szeret. Nagyon nehéz volt formás kockákat vágni belõle, de akiket megkínáltam vele megdícsérték, és kérték a receptjét.
Felét tepsistõl hûtõbe tettük, és kihûlt állapotában már jól lehetett vágni - ekkor meg a sütõpapír nehezítette meg a formás szeletelést, tehát legközelebb ehhez a süteményhez nem sütõpapírt használok, hanem vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe teszem.
Édes tarhonya szelet barackkal

Édes tarhonya szelet barackkal
Esemény és élménydús volt a Tarhonyafesztivál - most nem írok róla bõvebben, hasonlatos volt az elõzõekhez, melyekrõl már írtam 
ITT     és    ITT .
A sütemény alapreceptjét egyébként az interneten találtam Itt, de erõsen átalakításra szorult.
Ez inkább téli sütemény, és befõttbõl is készíthetõ úgy sárga, mint õszibarackkal.

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/07/edes-...

sponsored links

Keres?s