Édes kis semmiség
sponsored links
Nagyon szeretnék végre egy igazi financier formát, mert a madeleine után ez a kedvenc francia édességem. Rá kell állnom sosben a beszerzésére bármi áron, mert ezekbõl a mogyorós kis csodákból egy adag bizony nagyon karcsú mennyiség és mégis csak szebben festene az igazi, eredeti formájában elkészítve. (Ha valakinek esetleg van valami jó tippje a beszerzés helyét illetõen, kérem ne tartsa magában:)).
Naszóval magára a receptre térve mindenképpen próbáljátok ki ezt a sütit és semmiképpen ne hagyjátok ki a vaj barnítását, mert attól lesz még különlegesebb az íze, ami a pirított mogyoróval szuper kis együttest alkot.
Mogyorós Financier
Hozzávalók:
125 g vaj
105 g (3 közepes tojás) tojásfehérje
5 dkg liszt
7 dkg porcukor
5 dkg barna cukor
5 dkg pirított darált mogyoró
csipet só
5 dkg étcsokoládé
a díszítéshez liofilizált málna
A mogyorót száraz serpenyõbe tesszük és kissé megpirítjuk. Félretesszük hûlni, ledörzsöljük a héját és finomra daráljuk.
A vajat egy lábosban tesszük és addig melegítjük, amíg aranybarna nem lesz és finom dióillatú. Félretesszük hûlni.
A lisztet, a porcukrot, a barnacukrot, a sót és a barna cukrot összekeverjük. A tojások fehérjét egy habverõvel enyhén felverjük, éppen csak hogy habos legyen és beleöntjük a lisztes keveréket. Jól elvegyítjük, majd a vajat kanalanként hozzáadjuk. Minden kanál után jól elkeverjük, hogy ne legyen nagyon zsíros a tészta. Hûtõben 1-2 órát pihentetjük.
A masszát financier formába (nekem sajnos nincs, ezért mini muffin formát használtam) kanalazzuk és 180 C-os elõmelegített sütõben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Amikor kihûlt, a csokoládét megolvasztjuk és a süti tetejére csorgatjuk. Liofilizált málnadarabokkal díszítjük.