Édes bûnbeesés ? Marcipános-csokis kekszek
sponsored links
Uzsonnára, vendégeknek, gyerekeknek, felnõtteknek! Mert kekszbõl ugyebár sosem elég?
Ha csak fele annyira vagytok marcipán rajongók, mint én, már akkor érdemes nekiállni ennek a keksznek. Igazi bûnözés, tudom! De vannak napok, amikor pont erre van szüksége a lelkünknek. Azt nem merem mondani, hogy a testünknek is, mert sokan bizonyára nem értenének ezzel egyet!
Még Karácsony elõtt feltankoltam marcipánból, az egyik kedvenc üzletemben ilyenkor egész jó áron van. Azóta rájöttem, hogy az ünnepek után még jobb áron, mert itt készletkisöprés van ilyenkor, csupán szezonálisan tartják. Legközelebb megjegyzem magamnak.
A neves marcipánokról már jó ideje lemondtam, mert vagy megcsinálom magam a marcipánt, ha töltelékként funkcionál, vagy nem. Ez esetben megveszem a boltban azt, ami 54%-ban tartalmaz mandulát, és bizony ez pont hogy nem a nevesített termékekrõl mondható el. (Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a torta bevonása egyszerûbb, ha a cukor dominál a masszában, nem pedig a mandula ? de kérdem én, akkor mi a fenéért olyan drága???!!!)
Tehát marcipán többlet a kamrapolcon. Délutáni keksz gyártós projekt megindult. A fenti kép szerint nem is sikerült ez a projekt rosszul! Sõt?
Hozzávalók
10 dkg marcipán
10 dkg étcsokoládé
5 dkg porcukor
csipet szódabikarbóna
10 dkg margarin
10-12 dkg liszt
Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük félre, hogy lehûljön. Közben a csokit aprítsuk fel éles késsel, majd a marcipánnal együtt tegyük bele a késes aprítónkba.
Ha nincs aprítónk, semmi gond, a marcipánt tegyük kis idõre a fagyasztóba, majd nagy lyukú reszelõn reszeljük le. Ha a cukros margarin már kihûlt (de még híg), öntsük hozzá a csoki és marcipán darabokat, keverjük el, végül adjuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Állítsuk össze a masszát, és tegyük kis idõre a hûtõbe. (Könnyebb lesz dolgozni vele!) Mikor kivesszük, egy tömör tésztánk lesz, ami egy picit keményebb gyurmához hasonló állagú. Ha hígabb, akkor szükségünk lesz még lisztre. A sütõt melegítsük elõ 160-170 fokra, a keksz masszából gyúrjunk apró gombócokat, helyezzük sütõpapírral bélelt tepsire õket kellõ távolságban egymástól. Vizes ujjal lapítsuk le õket korongokká, majd toljuk a sütõbe, és nagyjából 8 perc alatt (max. 10) süssük õket meg. Fontos, hogy figyeljünk, mert ha már kezd színt kapni a keksz széle, onnantól nincs megállás. Talán a marcipán az oka, nem tudom, de nekem ezek a kekszek nem bírták a 180 fokos 10 perc sütést (mint az összes többi kekszem), az elsõ adaggal túlsültek Tehát még szép világos formájukban kell kiszedjük. Ehhez van szükség erre a kb. 8-9 percre. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk, hogy a tepsin kihûljenek.
Kb. 40 db kekszünk lesz ebbõl a mennyiségbõl. És VIGYÁZAT, mert nehéz lesz abbahagyni az evését!
Marcipános szaloncukor
Vaníliás/Csokis muffin
Csokis cukkinis muffin
Valentin napi kekszek & sütinyalóka
Ha csak fele annyira vagytok marcipán rajongók, mint én, már akkor érdemes nekiállni ennek a keksznek. Igazi bûnözés, tudom! De vannak napok, amikor pont erre van szüksége a lelkünknek. Azt nem merem mondani, hogy a testünknek is, mert sokan bizonyára nem értenének ezzel egyet!
Még Karácsony elõtt feltankoltam marcipánból, az egyik kedvenc üzletemben ilyenkor egész jó áron van. Azóta rájöttem, hogy az ünnepek után még jobb áron, mert itt készletkisöprés van ilyenkor, csupán szezonálisan tartják. Legközelebb megjegyzem magamnak.
A neves marcipánokról már jó ideje lemondtam, mert vagy megcsinálom magam a marcipánt, ha töltelékként funkcionál, vagy nem. Ez esetben megveszem a boltban azt, ami 54%-ban tartalmaz mandulát, és bizony ez pont hogy nem a nevesített termékekrõl mondható el. (Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a torta bevonása egyszerûbb, ha a cukor dominál a masszában, nem pedig a mandula ? de kérdem én, akkor mi a fenéért olyan drága???!!!)
Tehát marcipán többlet a kamrapolcon. Délutáni keksz gyártós projekt megindult. A fenti kép szerint nem is sikerült ez a projekt rosszul! Sõt?
Hozzávalók
10 dkg marcipán
10 dkg étcsokoládé
5 dkg porcukor
csipet szódabikarbóna
10 dkg margarin
10-12 dkg liszt
Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük félre, hogy lehûljön. Közben a csokit aprítsuk fel éles késsel, majd a marcipánnal együtt tegyük bele a késes aprítónkba.
Ha nincs aprítónk, semmi gond, a marcipánt tegyük kis idõre a fagyasztóba, majd nagy lyukú reszelõn reszeljük le. Ha a cukros margarin már kihûlt (de még híg), öntsük hozzá a csoki és marcipán darabokat, keverjük el, végül adjuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Állítsuk össze a masszát, és tegyük kis idõre a hûtõbe. (Könnyebb lesz dolgozni vele!) Mikor kivesszük, egy tömör tésztánk lesz, ami egy picit keményebb gyurmához hasonló állagú. Ha hígabb, akkor szükségünk lesz még lisztre. A sütõt melegítsük elõ 160-170 fokra, a keksz masszából gyúrjunk apró gombócokat, helyezzük sütõpapírral bélelt tepsire õket kellõ távolságban egymástól. Vizes ujjal lapítsuk le õket korongokká, majd toljuk a sütõbe, és nagyjából 8 perc alatt (max. 10) süssük õket meg. Fontos, hogy figyeljünk, mert ha már kezd színt kapni a keksz széle, onnantól nincs megállás. Talán a marcipán az oka, nem tudom, de nekem ezek a kekszek nem bírták a 180 fokos 10 perc sütést (mint az összes többi kekszem), az elsõ adaggal túlsültek Tehát még szép világos formájukban kell kiszedjük. Ehhez van szükség erre a kb. 8-9 percre. Ha kész, kivesszük, és hagyjuk, hogy a tepsin kihûljenek.
Kb. 40 db kekszünk lesz ebbõl a mennyiségbõl. És VIGYÁZAT, mert nehéz lesz abbahagyni az evését!
Hasonló bejegyzések:
Marcipános szaloncukor
Vaníliás/Csokis muffin
Csokis cukkinis muffin
Valentin napi kekszek & sütinyalóka