Édes bor és desszert párosításáról
sponsored links
Édes-sós datolya mousse, passiógyümölcs velõvel.
...és borral: Pelle Pince Zsófia Cuvée 2011
...és borral: Pelle Pince Zsófia Cuvée 2011
A recept:
Az agar-agart egy deci hidegvízben feloldani, majd forrásig melegíteni, hagyni langyosra hûlni. - A lapzselatint majdnem ugyanígy, csak azt elég a vízbõl kicsit kicsavarva, óvatosan (pici lángon) egy lábosban "elolvasztani" - A tejszín, mandulatej keverékébe botmixerrel bele "darálni" (nem kell túl krémesre) a datolyát, hozzáadni a vanília közepét, egy csipet sót és a zselésítõ anyagot (pár csepp citromlé hozzáadható).
A habbá vert tejszínt lassan alákeverni, tálakba önteni és hûtõbe tenni. Egy-két óra elteltével a tetejüket finoman sózni a maradék sópehellyel.
A maracujákat - szép nevén passiógyümölcsöt - félbevágva, a belsejüket kikaparva, majd egy deciliternyi narancs, vagy ananászlével és a pektinnel forráspontig hevíteni. Ha már kihûlt és a mousse is megdermedt, a tetejükre kanalazni.
Hozzá bort választani, megenni, meginni!!
...és miért az a Maldon só? Mert ez egy nagyon finom és gyorsan olvadó, tengeri só-pehely, aminek íze nem hasonlítható össze az asztali sóval.
...és, hogy mitõl lesz tökéletes a bor hozzá? Hát attól, hogy hagyjuk a bor aromáit érvényesülni (az alapanyagokkal még kiemeljük azt). Aztán nem nyomjuk tele zsíros tejszínhabbal a fogást (ami egész estére elfedi az ízlelõbimbóinkat is). Valamint sosem szabad a desszertnek édesebbnek lennie a bornál! Mindezek mellett a belecsempészett sós íz (pláne, ha érezzük a nyelvünkön olvadni) extra ízfokozóként hat a természetesen édes nedûnkkel.
Bor&Sodó Receptképes blog, étel és bor ajánlattal, a mindennapokra, de a teljesség igénye nélkül...