Èeské Budìjovice (Budweis) és a Budweiser Budvar

2011-12-01

sponsored links


Nem sokat tudok II. Ottokár cseh királyról. Az viszont biztos, hogy megérdemelten nevezték el róla Èeské Budìjovice reneszánsz és barokk épületekkel szegélyezett, macskakõvel kirakott fõterét. Ottokár volt ugyanis az a király, aki nem felejtett el sörfõzési jogot adományozni a településnek.És lám-lám, ma ez a város a sörgyártásáról (esetleg még a KOH-I-NOOR ceruzájáról) világhíres. 

Dél-Csehország fõvárosának korábbi,német neve valaha Budweis volt. Nagy hiba volt átkeresztelni a várost, hisz a Budweis névvel máris nagyobb eséllyel indulhatna a Budweiser  márkanév használatával kapcsolatos perekben.De errõl kicsit késõbb.

Advent elsõ vasárnapján a város fõterén zajlik az élet, sütik a kolbászt, forog a körhinta, mindenfelé csapolják a sört vagy éppen forralt bortmérnek, kézmûvesek, vásárosok kínálják a portékájukat. A tér közepén áll egy hatalmas, Sámsonról elnevezett szökõkút. A kút környékén kell lennie egy szabálytalan alakú kõnek, amin egykor az akasztófa állt. Mondják, ha erre rálépsz, sosem találsz haza. Mi nagyon nem akarunk másnap hazamenni, de hiába keressük ...

Folytats a blogon ... vesta007.blogspot.com/2011/12/ceske-b...

sponsored links

Keres?s