Çilbir - török buggyantott tojás
sponsored links
Mindenki másképpen szereti a tojást. Én például a krémes, remegõs rántottát szeretem, a 4 perces lágytojást és a buggyantott tojást. A fõtt tojással és a tükörtojással ki lehetne kergetni a világból, ugyanakkor a shaksukáért rajongok.
És most megkóstoltam a Çilbirt, a törökök kedvencét is. Mit mondjak? Isteni. Csupa olyan hozzávalóból áll, amit imádok: barna vaj, csilipehely, sûrû török joghurt, kapor vagy petrezselyemzöld.
Hozzávalók fejenként:
1 vagy 2 tojás étvágy szerint
1 - 1,5 dl sûrû török joghurt
1 kisebb gerezd fokhagyma
2 evõkanál tisztított vaj
1/2 csapott teáskanál csilipehely
apróra vágott kapor vagy petrezselyemzöld
1 teáskanál 10 %-os ecet
A joghurtot vegyük ki a hûtõbõl, hogy szobahõmérsékletûre melegedjen. A fokhagymát zúzzuk pépesre, és keverjük a joghurthoz.
Aztán készítsünk tisztított vajat. Érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, mert máshoz is használható és higgyetek nekem, a legfinomabb zsiradék, amivel fõzni lehet. Pazar íze van...
Ebbõl vegyünk személyenként 2 evõkanálnyit egy kislábosba, melegítsük fel, tegyük bele a csilipelyhet, hagyjuk kissé táncolni benne, hogy a színe és íze kioldódjon, s tegyük félre.
Melegítsünk egy közepes lábosban vizet majdnem forrpontig, s mindezt a legkisebb lángon csináljuk a tûzhelyen, mert forrás alatt kell tartani a vizet, olyan 90 fokon. Így lesz szép a buggyantott tojás, egyben és formás marad. Ha túl lobogó vízbe tesszük, szanaszét szalad.
Tehát ha már jó a víz, tegyünk bele kevés ecetet, a tojásokat pedig egyenként egy csészébe üssük, s a csészébõl eresszük finoman a vízbe. Hagyjuk fõni 3-4 percig, míg a fehérje megszilárdul, így a sárgája még finom krémes és folyós marad.
Amíg a tojások fõnek, készítsük elõ a tányérokat: a joghurtot tegyük középre. A joghurtra tegyük a jól lecsepegtetett tojásokat. Sózzuk kissé, locsoljuk meg a csilis vajjal, szórjuk meg kaporral, s már ehetjük is friss pirítóssal tunkolva, vagy friss laposkenyérrel. De jó hírem van a diétázóknak is, mert kenyér helyett nagyon tökéletes épp csak leforrázott spenóttal vagy mángolddal is, roppanósra párolt vagy sütött spárgával vagy zöldbabbal vagy cukkinivel is. És én karikákra szelt, kissé sózott, pár csepp citrommal, olívaolajjal, kevés hagymakarikával megtuningolt érett paradicsomot is kínálnék hozzá.
Fenséges finom étel. Igazi könnyû, nyári fogás.