Ázsiai egytál basmati rizzsel
sponsored links
A klasszikus mondás szerint Ember tervez isten végez. A világért sem szeretnék nagyképû analógiákba bocsájtkozni, de a recept háttértörténetét akkor sem tagadhatom el. Párom még pénteken bevásárolt a piacon. Vett spenótot, gombát és csirkemellet, mondván, hogy ebbõl milyen remek besamel ragut fogok készíteni. Lássuk be, hogy egy emancipált konyhatündérnek senki sem mondhatja meg, hogy mit fõzzön. Így az alapanyagokból végül két különbözõ étel lett, egy ázsiai egytál a gomba, valamint egy olaszos tészta a spenót felhasználásával. A valódi liberalizmus jegyében a spenót elkészítési módjáról a párom rendelekezett:)
Elmentem én a vásárba....ja nem:
35 dkg csiperke gomba félbevágva és vékonyan felszeletelve
1 db közepes cukkini hosszában félbevégva és vékonyan felkarikázva
3 db répa vékonyan felkarikázva
30 dkg csirkemell felcsíkozva, falatnyi darabokra vágva
1 fej lilahagyma hosszában félbevágva, felkarikázva
1 csokor újhagyma felkarikázva
1,5 dl száraz fehérbor
5 dkg kesudió apróra vágva
3 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 ek osztrigaszósz
2 ek chilli bean sauce
2 ek szójaszósz
3 ek szezámolaj
1 tk kínai ötfûszerkeverék
2 chili paprika vékonyan felszeletelve
1 tk õrölt gyömbér
3 dl víz
1,5 ek étekzési keményítõ
A csirkehúst bepácolom a kínai ötfûszerkverék, chili, fokhagyma egyvelegébe, és elkeverem 1 ek szezámolajjal.
Egy serpenyõben felhevítem a maradék olajat megpirítom rajta a lilahagymát, majd a húst. Fûszerezem õrölt gyömbérrel, és felöntöm borral.
Hozzáadom a szójaszószt, osztrigaszószt, chilli bean keveréket, majd beleforgatom a zöldségeket, hogy a fûszeres lé mindenhol érje. Fedõ alatt alacsony lángon 15 perc alatt készre párolom a zöldségeket.
Vízforralóban felforralok 3 dl vizet és elkeverem benne az étkezési keményítõt. Mikor feloldódott hozzákeverem a zöldséges egytálhoz, és fedõ alatt további 5-10 perc alatt besûrítem.
Ha elkészült a tetejére aprított újhagymát, és kesudiót szórok, és fõtt basmati rizzsel tálalom.