Árpás vargányleves
sponsored links
Gombából nagyon sokféle módon készíthetõ leves. Ha valaki olyan szerencsés, hogy erdei gombához, éppen vargányához jut, akkor érdemes vele kísérletezni, hozzátéve, hogy egyszerûen elkészítve a legnagyszerûbbek ezek a hozzávalók. Martha Stewart egyik mûsorában láttam ezt a receptet, azt felidézve készítettem el.
Hozzávalók:
2,5 dkg szárított vargánya
15 dkg hántolt árpa (gersli)
15 dkg apró szemû csiperke (barna csiperke)
2 szál sárgarépa
3 db zellerszál
marhahús alaplé (hiányában víz is megfelelõ)
tejföl
liszt
só, bors
Elkészítése:
A szárított vargányát bõ vízbe áztatjuk fél órára, majd azt követõen fél órát fõzzük (a recept szárított gombával mutatta a levest, én is ebbõl készítettem, gondolom friss gomba is jó hozzá, bár így talán koncentráltabb az íze).
A gerslit bõ sós vízben puhára fõzzük (kb 30-40 perc).
A sárgarépát és a szárzellert egyforma darabokra aprítjuk, a gombát negyedeljük (ha apró, ha nagyobb, akkor a répa és szárzeller méretére vágjuk), majd nagyon forró serpenyõben pár perc alatt kevés olajon aranybarnára pirítjuk, a megfõtt szárított vargányát feldaraboljuk.
Olívaolajban párolni kezdjük a répát, majd rádobjuk a szárzellert, ahogy puhulásnak indultak a zöldségek, akkor rátesszük a megfõtt gerslit, a gombákat, ráöntjük a vargánya fõzõvizét, felöntjük marha alaplével, sózzuk, borsozzuk és addig fõzzük, míg minden megpuhul.
Tejfölt pici liszttel elkeverünk, majd hõkiegyenlítéssel behabarjuk a levest.
Forrón tálaljuk.
Egyszerû, de nagyszerû...