Árpagyöngyöt ebédeltünk
sponsored links
A fiúk eleinte idegenkedtek a Viola vegetáriánus ételeitõl. Aztán, ha valami ránézésre nem tûnt vegakajának, elõfordult, hogy belekóstoltak. Így vált közös ételeink megszokott alapanyagává a vöröslencse, köles, hajdina, lenmag és még sok egyéb, amitõl egyébként idegenkedtek korábban.
Az árpagyöngyöt sem a kedvezõ élettani hatásaiért szeretik. Szerintem hiába beszélnék nekik arról, hogy kedvezõ hatása van a szív és érrendszeri betegségekre, javítja a bélmûködést, értágító hatású, hûtõ hatású, jin energiát hordoz. Egyetlen, esetlegesen figyelemreméltó érv lehetne - miután mindketten capoeiráznak, és ahhoz jó erõnlét kell-, hogy a gladiátorok kondíciónövelés, testépítés miatt gyakran ettek árpát. Egyszerûen azért szeretik, mert finomnak tarják. Elõfordult már belõle krémleves, ropogós, de leggyakrabban a legegyszerûbben elkészíthetõ formájában esszük: köretként, zöldségekkel.
Ma "rizseshúsként" funkcionált.
Fél kg árpagyöngyöt olívaolajon átpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségû forróvízzel, tettem bele másfél teáskanálnyi sót, és lezártam a gyorsfõzõt. 20 perc múlva elzártam a tüzet, és magára hagytam az edényt. Lábasban kb. ...