Álcázva, de attól még õ az igazi svéd?
sponsored links
Rajongója vagyok a csokoládénak, így a kis kedvencemet egy kis átalakításnak vetettem alá, icipici varázslat alapján, született meg ez az egyedi nosztalgikus gyönyörûség, mely egyszerûen mennyei, csoki imádóknak, csak ajánlani tudom? :)
Csupa csokis mandula torta ? áfonyával
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
Krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítõ
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
10 dkg porcukor ? de lehet kevesebb is, de több nem?
1 tk vanília kivonat
1 tábla jó minõségû étcsokoládé ? helyette az ínyencek nutellát is tehetnek bele
Tetejére:
1 tábla jó minõségû étcsokoládé
1 kis darabka vaj
mandula pehely, áfonya a díszítéshez
Tésztalap elkészítése:
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.
Két lapot sütünk ki: kivajazott kerek csatos tortaformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihûlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap.
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfõzzük. - pudingszerûnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tûzrõl. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.
Közben vízgõz felett olvasszuk fel az apróra tördelt étcsokoládét egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, zárjuk el a hõt, és vegyük le a tálat, egy kicsit hagyjuk hûlni és utána keverjük hozzá a fenti krémhez. Végül hûtsük ki teljesen a krémet.
Ha kihûlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt.
Közben vízgõz felett a másik tábla csokoládét olvasszuk fel, egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, öntsük a torta tetejére és az oldalát is kenjük be csokoládémázzal.
Tegyük a hûtõbe dermedésig. Hûtõbõl kivéve pár perc után fogyasztható. Díszítésként, szórjuk meg mandula pehellyel és áfonyával. ? hidegen tároljuk. ?
*Tipp: Ha esetleg a vaj kicsapódna a krémnél, nincs semmi gond, akkor egyszerûen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.
Jó vasárnapi kényeztetést!
Klarissza
Csupa csokis mandula torta ? áfonyával
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
Krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítõ
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
10 dkg porcukor ? de lehet kevesebb is, de több nem?
1 tk vanília kivonat
1 tábla jó minõségû étcsokoládé ? helyette az ínyencek nutellát is tehetnek bele
Tetejére:
1 tábla jó minõségû étcsokoládé
1 kis darabka vaj
mandula pehely, áfonya a díszítéshez
Tésztalap elkészítése:
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintén ledaráljuk annyira, hogy egy kicsit darabosabb maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekeverjük a mandulás keveréket.
Két lapot sütünk ki: kivajazott kerek csatos tortaformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és így sütjük meg. Ha kész az egyik lap, kicsit hagyjuk kihûlni, óvatosan kivesszük a formából, majd jöhet a másik lap.
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfõzzük. - pudingszerûnek kell lennie -. Folyamatosan kavargassuk, hogy le ne égjen. Ha kész, vegyük le a tûzrõl. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat hagyjuk felolvadni benne, és jól keverjük el.
Közben vízgõz felett olvasszuk fel az apróra tördelt étcsokoládét egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, zárjuk el a hõt, és vegyük le a tálat, egy kicsit hagyjuk hûlni és utána keverjük hozzá a fenti krémhez. Végül hûtsük ki teljesen a krémet.
Ha kihûlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt.
Közben vízgõz felett a másik tábla csokoládét olvasszuk fel, egy pici darabka vajjal. Ha kezd felolvadni, kevergessük meg. Ha kész, öntsük a torta tetejére és az oldalát is kenjük be csokoládémázzal.
Tegyük a hûtõbe dermedésig. Hûtõbõl kivéve pár perc után fogyasztható. Díszítésként, szórjuk meg mandula pehellyel és áfonyával. ? hidegen tároljuk. ?
*Tipp: Ha esetleg a vaj kicsapódna a krémnél, nincs semmi gond, akkor egyszerûen keverjük alaposan át egy robotgéppel, vagy kézi mixerrel, hogy sima krémet kapjunk. A végeredmény tökéletes lesz.
Jó vasárnapi kényeztetést!
Klarissza