ÁGNESNÉL PÁRIZSBAN - EGY ÚJABB KOCKACzUKOR BEVETÉS
sponsored links
A vendéglátónk ezen a KockacZukor fõzõcskézésen Ágnes volt. Francia napot tartottunk, és a környezet amit Ági körénk varázsolt, nem is lehetett volna franciább. :-) Párizs ott volt a szalvétáinkon, Eiffel-tornyunk volt az asztal közepén, a csajok a frencs fílingnek megfelelõen öltöztek, francia borok folytak, és francia zene szólt. A lejátszási listát Szilvinek köszönhettük. Ágnes színes macaron kóstolóval várt minket.
A fõzõcskézést az édesség elkészítésével kezdtük, azért, hogy amíg a torta a sütõben sül, addig a hagymaleves is fõhessen. A csodásan megterített asztalnál alig gyõztük keresztbe dícsérgetni egymást, annyira jól sikerült mindkét fogás. ;-)
Íme a francia finomságok:
Francia hagymaleves
Hozzávalók 8 személyre:
120 dkg vöröshagyma (vöröshagyma, lila hagyma, póré hagyma, fokhagyma keveréke)
2 l víz
3-4 db leveskocka
100 gr vaj
40 dkg reszelt sajt
4 evõkanál liszt
4 tojás
Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat majd beletesszük a vöröshagyma, a lila hagyma, fokhagyma és póréhagyma felkockázott keverékét és fél órán keresztül lassú tûzön dinszteljük, néha megkeverjük. Ezután rászórjuk a lisztet, egy kicsit megpirítjuk, majd hozzá öntjük a vizet, és beleteszünk a 3-4 darab leveskockát. Felforraljuk és további 20 percig lassú tûzön fõzzük. Eztán a hagyma felét kiszedjük és összekeverjük a tojások sárgájával, majd lassú tûzön, fokozatosan hozzáadva belekeverjük a levesbe. Sózzuk, borsozzuk. (Mi tettünk bele egy kis Provence-i fûszert is.)
Sütõbe való kis tálkákba szétmerjük, fokhagymás pirított kenyeret helyezünk a tálkák tetejére, majd megszórjuk reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a reszelt sajt meg nem pirul.
Tarte Tatin- francia almatorta
Hozzávalók - tészta:
200 gr finomliszt
50 gr porcukor
100 gr vaj
1 tojássárgája
3-4 ek víz
Hozzávalók - töltelék:
1 kg savanyú alma
100 gr vaj
200 gr krisztálycukor
Plusz:
1 doboz vanília fagylalt
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a hideg vajat, ezt az ujjaink között morzsalékos keverékké alakítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet. Összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hûtõbe rakjuk fél órára. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és felszeleteljük 1-2 cm-es szeletekre. A 100 gr vajat megolvasztjuk egy olyan serpenyõben vagy edényben amit a sütõbe is be lehet tenni. Megvárjuk, míg felforrósodik. Belekeverjük a cukrot. Alacsony (!) lángon megolvaszjuk a cukrot, ami hosszabb idõt vesz igénybe. Ha a karamellizálódás megtörtént, az almákat bele kell tenni, kicsit összekavarni a sûrû karamellel és kis lángon meg kell párolni. Az alma levét el kell fõzni . Levesszük a tûzrõl és megvárjuk amíg kihûl. Ha ez megvan, akkor a tésztát kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint annak az edénynek az átmérõje, amiben sülni fog a torta. A tésztát az almára borítjuk, a széleit pedig benyomogatjuk az alma alá. Villával megszurkáljuk a tetejét . Ez lesz sülés után az alja. 180 fokon 25 percig sütjük.
Tálaláskor vanília fagyit merjünk mellé!
A kis csapat:
Anita, Szilvi, Ágnes, Viki és Judit + én.
Ebéd után természetesen kajakóma.. Ágnes még arra is gondolt, hogy a párizsi útjain vásárolt francia divat, otthon és egyéb magazinokat kipakolja nekünk a sziesztára. Csajok, csevely.. pihegés.
Hogy mi dobta fel még pluszban a napom? Ágnes ajándéka, ez a Párizs, fotógyûjtemény. ;-)
Csodás, felejthetetlen nap volt ismét!
Au revoir! ;-)
-KcZ-