Áfonyás piskóta fehércsokoládés-mascarpone krémmel
sponsored links
A héten nagyon szép áfonyát tudtam venni. :) Úgy örültem neki, mert még sosem készítettem friss áfonyával semmit. Erre az alkalomra pedig torta jár. :D Szeretjük az egyszerû sütiket, így nem is volt kérdés, hogy egy könnyû habos torta tetején fognak csücsülni az elsõ áfonyaszemek.
Hozzávalók egy 22 cm átmérõjû kapcsos tortaformához:
A piskótához:
5 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítõ
fél tk. sütõpor
8 dkg cukor
1 ek. olaj
3 tojás
csipet só
A krémhez:
10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
A tetejére:
10 dkg áfonya
- A sütõt elõmelegítjük 175 °C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni a csipet sóval, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményítõvel, sütõporral elkevert lisztet és az olajat is beledolgozzuk. A tésztát a tortaformába simítjuk, majd ~25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihûlni.
- Míg a tészta hûl, elkészítjük a krémet. A fehér csokoládét vízgõz felett felolvasztjuk, kevergetve langyosra hûtjük. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvadt fehér csokoládét, végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Felhasználásig hûtõbe tesszük.
- Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk.
- Ha a piskóta kihûlt, a tetejére halmozzuk a krémet és áfonyaszemekkel díszítjük. Tálalásig hûtõben tartjuk.
Azt hiszem valahogy egy tõ áfonyának is helyet kell majd szorítani a kertben... ;)