Áfonyás-mákos kelt rétes
sponsored links
Ma egy jó kis felhõszakadással indult a nap és hûvösebb lett az idõ, így aztán bátran bekapcsoltam a sütõt. :) Bár még a nyárias meleg sem tántoríthat el egy jó kis mákos sütitõl -mert az bármikor jöhet-; elvégre nem kell ott állni a sütõ mellett, ügyesen csinálja a dolgát egyedül is. :D Szeretem a kelt rétest, mert kiadós és sokáig puha marad. Bár a sokáig igen relatív... :D Most a mák mellé áfonya is került a töltelékbe, mert azt is nagyon szeretem. Így egy kicsit fanyar és kellemesen gyümölcsös lett. :)
Hozzávalók egy 20x32x7 cm-es tepsihez:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
4 ek. zsír
1 tojássárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztõ
2 ek. cukor
1 tk. 10%-os ecet
1 csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
12 dkg cukor
1,25 dl tej
1 nagyobb alma tisztítva, reszelve
1 citrom reszelt héja
5-6 ek. áfonyalekvár
A tálaláshoz:
porcukor
- A töltelékhez a mákot, a cukorral, az almával, a citromhéjjal és a tejjel felfõzzük. A tûzrõl levéve kihûtjük, majd belekeverjük az áfonyalekvárt.
- A tésztához a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt.
- A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát félbe osztjuk, cipókká formázzuk, letakarva ~30 percet pihentetjük.
- A cipókat egyenként ~30x30 cm-es négyzet formára nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, nem túl szorosan feltekerjük és a sütõpapírral bélelt tepsibe egymás mellé fektetjük.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben 30-35 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve langyosra hûtjük. Felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.