Áfonyás-mascarponekrémes torta
sponsored links
Születésnapomra idén is olyan tortát szerettem volna, amilyet még nem készítettem. :) Ez a tervem olyannyira sikerült, hogy a torta gyakorlatilag menet közben alakult. :D Ráadásul -ez legfõképp magam miatt ráadásul- még csak nem is hagyományos piskóta, vagy az örök kedvenc Nagymami tortája tészta lett az alapja, hanem egy másik kedvenc, a kuglóf. A krém az áfonyalekvártól egy kicsit fanyar és gyümölcsös. ...és csodák csodájára, egy csipet kakaó, vagy csokoládé sincs benne. :D
Hozzávalók egy 16 cm átmérõjû panettone sütõformához:
A tésztához:
40 dkg sima liszt
8 dkg lágy vaj
8 dkg cukor
3 tojássárgája
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztõ
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
A krémhez:
30 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
20 dkg áfonyalekvár
A bevonáshoz:
20 dkg mascarpone
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
A díszítéshez:
habcsók
- Az élesztõt a tejben 1 evõkanál cukorral és 1 evõkanál liszttel felfuttatjuk.
- A maradék cukrot a vajjal és a tojássárgájával kihabosítjuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és elkeverjük.
- Beleszitáljuk a lisztet, ízesítjük sóval és citromhéjjal, majd simára dolgozzuk a tésztát. Vajjal kikent, lisztezett formába öntjük, tetejét elegyengetjük. 185°C-ra elõmelegített sütõben ~55 perc alatt készre sütjük. (Tûpróba!)
- A formából kivéve, rácsra téve kihûtjük a tésztát. Ezután a tetejét egyenesre igazítjuk, majd 4 egyforma lapra vágjuk.
- A krémhez a mascarponét a porcukorral és az áfonyalekvárral kikeverjük. Megtöltjük vele a lapokat.
- A bevonáshoz a mascarponét a vajjal és a porcukorral kihabosítjuk és bevonjuk vele a tortát. Néhány órát, vagy 1 éjszakát hûtõben pihentetjük. Tálaláskor habcsókkal díszítjük.