Áfonyás bögrés-joghurtos süti
sponsored links
Eszetlen meleg van, de tényleg! Nem is terveztem semmi sütést, de kaptam áfonyát a piacon, szóval mégis csak sütöttem. Igaz, jó korán keltem másnap, hogy még a reggeli, viszonylag elviselhetõbb hõmérsékletben kapcsoljam be a sütõt.
A recept annyira egyszerû, hogy csak na! Mindent belemérünk a gép táljába, még mérleg sem kell, csak egy 2,5 dl-es pohár, majd bekapcsoljuk a gépet és 3-5 perc alatt kész a tészta. Újabb 3 perc, amíg formába öntjük, elrendezzük a tetején a gyümölcsöt, jelen esetben áfonyátés mehet is az elõmelegített sütõbe. Ott viszont kell neki 1 óra, 1óra 15 perc, attól függõen, milyen sütõedényt használunk. Én egy szép, de vastag kerámia formában sütöttem, így kellett neki a hosszabb idõ, de egy vékonyabb püspökkenyér formában 1 óra elegendõ.
Ez a süti arra is nagyon jó volt, hogy végre kipróbálhassam az új KENWOOD gépem keverõszárát. Ez egy új tartozék. Nem egyszerû keverõszár, olyan eddig is volt hozzá, ennek az oldalára lehet még egy rugalmas részt felpattintani, ami a gép mûködése közben folyamatosan súrolja az edény oldalát. Az oda felcsapódott tésztát, krémet így rögtön le is szedi és visszakeveri a többihez. Nagyon ötletes, praktikus tartozék. mutatom:
A keverõszár:
Hozzávalók:
- 1,5 pohár finomliszt
- 2 tk. sütõpor
- 1 mk. só
- 1 pohár nádcukor
- 1 pohár görögjoghurt
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 1/2 pohár olaj
- 4 db közepes méretû tojás
- 1,5 pohár áfonya
Az összes hozzávalót a keverõgép táljába mérjük. 3-5 perc alatt simára dolgozzuk a tésztát. Kivajazunk, kilisztezünk egy püspökkenyér formát (vagy kibéleljük sütõpapírral) és a masszát belesímítjuk.
A teetjére szórjuk az áfonyát.
A süteményt a 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk. 1óra-1óra 15 perc alatt készresütjük. Tûpróbával ellenõrizzük.
A kész süteményt kivesszük, az edényt rácsra tesszük, 10 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki belõle a süteményt.
Áfonya helyett használhatunk szedret, málnát, ribizlit, fekete ribizlit, jostát, barackot, szilvát, stb....
Tálaláskor kínálhatunk mellé mascarpone krémet vagy vaníliafagyit, de önmagában is kiválló sütemény.