Áfonyás banánkenyér
sponsored links
Sütõ Edith (sedith) kolléganõmnek volt egy Tehéntúrós banánkenyér receptje az áprilisi EK - ban, amelyet annyira megkívántam, hogy én is elkészítettem a magam változatát, igaz, csak egy kis szeletkét kóstoltam meg belõle, mert irodalomkedvelõ diákjainknak szántam a kávé mellé, az Iskola másként hét keretében hétfõn megtartott, Irodalmi kávéházban. A visszajelzések és az üres tányér szerint finom lehetett :)
Én egy Szabó Magda idézetet olvastam fel nyitásként, álljon hát itt is egy idézet tõle, Az ajtó címû regényébõl:
"A valóságban is feltárult énelõttem egy ajtó, amelyet akkor se nyitott volna ki, aki odabenn magányát és tehetetlen nyomorúságát védte, ha már ropog is feje fölött az égõ háztetõ. Azt a zárat csak nekem állt hatalmamban megmozdítani: aki a kulcsot megforgatta, jobban hitt nekem (...), és én is azt hittem magamról abban a végzetes percben, isten vagyok, bölcs, megfontolt, jó és racionális. Tévedtünk mind a ketten, az is, aki bízott bennem, és én is, aki elbíztam magamat."
És akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 12 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt (természetesen lehet csak finomlisztbõl is készíteni), 1 teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg barna cukor, 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 1 narancs lereszelt héja és leve, 1 rúd vanília (vagy 1 tasak vaníliás cukor), 1 dl tej, 2 közepes érett banán, 10 dkg fagyasztott vagy friss áfonya, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát. A vajat megolvasztjuk, kihûtjük. A tojást simára kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sót, a vaníliarúd kikapart magjait, a megolvasztott vajat, a narancshéjat és a narancslét, a tejet, a villával összetört banánt. Mindezt simára kavarjuk és hozzáadjuk a lisztet, jól átkavarjuk. A massza felét egy sütõpapírral bélelt kalácsformába öntjük, rászórjuk az áfonya felét, befödjük a maradék masszával, majd a tetejére szórjuk a megmaradt áfonyát. Elõmelegített sütõben, kb 15 percig magas hõfokon (amíg felnõ), majd a hõfokot mérsékelve még 30 percet sütjük, tûpróbáig.
Én egy Szabó Magda idézetet olvastam fel nyitásként, álljon hát itt is egy idézet tõle, Az ajtó címû regényébõl:
"A valóságban is feltárult énelõttem egy ajtó, amelyet akkor se nyitott volna ki, aki odabenn magányát és tehetetlen nyomorúságát védte, ha már ropog is feje fölött az égõ háztetõ. Azt a zárat csak nekem állt hatalmamban megmozdítani: aki a kulcsot megforgatta, jobban hitt nekem (...), és én is azt hittem magamról abban a végzetes percben, isten vagyok, bölcs, megfontolt, jó és racionális. Tévedtünk mind a ketten, az is, aki bízott bennem, és én is, aki elbíztam magamat."
És akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 12 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt (természetesen lehet csak finomlisztbõl is készíteni), 1 teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg barna cukor, 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 1 narancs lereszelt héja és leve, 1 rúd vanília (vagy 1 tasak vaníliás cukor), 1 dl tej, 2 közepes érett banán, 10 dkg fagyasztott vagy friss áfonya, porcukor a szóráshoz.
Elkészítése: A kétféle lisztet összevegyítjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát. A vajat megolvasztjuk, kihûtjük. A tojást simára kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a sót, a vaníliarúd kikapart magjait, a megolvasztott vajat, a narancshéjat és a narancslét, a tejet, a villával összetört banánt. Mindezt simára kavarjuk és hozzáadjuk a lisztet, jól átkavarjuk. A massza felét egy sütõpapírral bélelt kalácsformába öntjük, rászórjuk az áfonya felét, befödjük a maradék masszával, majd a tetejére szórjuk a megmaradt áfonyát. Elõmelegített sütõben, kb 15 percig magas hõfokon (amíg felnõ), majd a hõfokot mérsékelve még 30 percet sütjük, tûpróbáig.